04.11.2017 | 12:57
Кой ощетява инвестиционния посредник „Фоукал Пойнт“?
Компанията е в процес на продажба, купувачите са платили 50 000 лева капаро

Тази статия е написана в отговор на твърдения на представляващата ИП Фоукал Пойнт Тeодора Даскалова в известен финансов сайт, че измамници събират пари от името на инвестиционен посредник и „вероятно са взели десетки и стотици хиляди лева”. Статията буди недоумение заради едностранчивото представяне на фактите.

Даскалова, твърди „От известно време до нас достигат сведения, че непознати на нас злонамерени лица неправомерно използват името на лицензиран инвестиционен посредник „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД, като предлагат сключване на договори от наше име и събират парични средства по тези „договори“.

Това е страшно обвинение, но срещу неизвестен извършител. А от интервюто става ясно, че дамата знае много повече отколкото казва: „Някой е организирал и създал цялата тази, според нас, мащабна измамна схема. Напълно възможно е лицето или лицата, които са в основата й, по един или друг начин да са свързани с капиталовия пазар. Очевидно добре познават разпоредбите на действащото законодателство, както и инвестиционното посредничество като бизнес. Всъщност, това е основен фактор, според нас, създадената измамна схема да е изключително опасна – да е в състояние да измами и хора с относително висока инвестиционна култура.“

Това не са само предположения. Това е самата истина, но не такава, каквато се представя в интервюто. И не цялата…

А тя е, че инвестиционен посредник „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД е в процес на продажба. Купувачите, имената на които няма да споделяме, защото такъв маниер е възприела и г-жа Даскалова, дори са дали капаро от 50 хил. лв. по сделката. Нищо че собственикът му е пожелал да ги получи на ръка, с което е избегнал внасянето им по сметката на посредника. Но това са вътрешни проблеми.

Дамата не конкретизира, но споменава, че „На въведените в заблуждение клиенти на инвестиционния посредник са изпращани по електронен път бланки на договори за предоставяне на инвестиционни услуги, заедно с нормативно установените приложения към същите (декларации, анкетни карти и др.), като всички документи съдържат идентификационните данни на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“АД (търговско наименование, ЕИК, адрес на управление, имена на представляващ), логото на компанията и очевидно целят да въведат в заблуждение лицата, до които са изпратени, че влизат в отношение с лицензиран инвестиционен посредник.

Странно е защо г-жа Даскалова се учудва толкова много и толкова изчерпателно, кой „краде“ от името на компанията, която все още ръководи. Защото след плащането на капарото голяма част от архива на дружеството е преминал в ръцете на новите собственици. Което всеки проверяващ от надзора и безпристрастен наблюдател може да установи с лекота. И на бъдещите собственици е дадено правото да се разполагат с документите и да търгуват от негово име. Така че при търговията с данните на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“АД, де факто вече с нов собственик, при когото е голям част от документалната история и актуално състояние на дружеството, едва ли има нещо за учудване. Включително и достъпа до WEB страницата му, който също е предаден от действащите тогава управители на новите собственици.

В преходния период на покупко-продажбата, дружеството е финансирано, от „клиент” Ивайло Николов, който за две седмици е платил 8000 лева от личната си сметка за получаването на „инвестиционни консултации”, които не са му трябвали. Целта му е била да подпомогне компанията да покрие текущите си задължения, без да изпада в капиталова неадекватност.

Целта на предходната статия не е да даде обективен отговор на всичко случващо се, а да завиши цената на сделката на дружество с хлабава финансова структура и нефукциониращи процедури. Дискредитацията на една компания от самите управители не е типично поведение за отговорен ръководител, а липсата на клиенти със сигурност не е доказателство за успешно развитие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране