28.04.2017 | 22:28
КОЙ ще прибере комисионната за новия изтребител? ГЕРБ или Румен Радев?
Президентът се опитва да предреши сделката с "Грипен", Борисов иска F 11

Румен Радев, който стана президент слде лъжата, че ще подобри отношенията на България с Русия, влезе в челен сбъсък с ГЕРБ за новия изтребител. Борбата между излъчения от оръжейното лоби държавен глава и ГЕРБ е заради задължителната комисионна от 10 процента. При сделка за 1,5 лрд. рушветът е около 150 милиона.

Румен Радев защити избора на шведския „Грипен“ за нов многоцелеви изтребител. Той беше одобрен от служебното правителство, но беше разкритикуван от депутата от ГЕРБ Валентин Радев, който обяви, че сделката е предрешена.

„Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари“, каза Радев. „Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2 юни м.г.“, припомни президентът и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство Николай Ненчев е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите от Николай Ненчев стъпки, така че да се отговори на критериите в търга.

„Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали“, каза още той. Според президента решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза.

„Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват“, категоричен беше главнокомандващият. Той изгледа днес на живо полета на многоцелевите ударни изтребители F-35 на ВВС на САЩ, които кацнаха в авиобазата в Граф Игнатиево.

1 коментар

  1. Монев каза:

    Уважаеми редактори,думите или,или, в този случай са излишни според мен.Познавам ген. Радев,после Президента на България Радев,затова Ви моля да го изключите от всякакви взятки,задкулисни уговорки и т.н.След пет години, той ще излезе от „Дондуков“-2,както е влязъл авторитетно,с тази разлика,че ще е по възрастен с пет лета.Има си хора които „строят“ магистрали,санират каквото е построено по времето на Т.Живков,печелят „успешно“ обществени поръчки,респективно хора които знаят къде, какво, как!Радев ще си остане такъв, какъвто го познават приятелите му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране