14.04.2024 | 11:29
Колко ще ни струва новата война в Близкия изток? Хампарцумян заговори за икономическа криза
Михаил Константинов пък коментира, че основните кукли на сцената са Иран и Израел, а отзад стоят два титана

Икономическите последици от войната между Иран и Израел ще бъдат измерени от една страна с потенциалните разрушения, но ще има и нарушаване на търговските вериги за доставка, които минават в района на Персийския залив. Това каза в “Събуди се“ по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

„Този конфликт ще бъде един повод за още по-бърза консолидация на западния свят, към който и ние принадлежим – с планове за реиндустриализация, скъсяване веригите за доставка, производство на отбранителни системи срещу тези дронове и балистични ракети. Тоест влизаме в един по-напрегнат период, но парадоксално той може да доведе и до по-бърз индустриален и икономически растеж“, коментира той.

По думите му „войните стимулират технологичното развитие“. „Имахме един период, в който мислехме, че светът е нареден веднъж и завинаги…през 90-те години. Ами не, не е. И ще трябва, за съжаление, да си застанем зад начина на живот, който никак не е лош, може би е най-хубавият в света, но ще трябва да го защитим“, подчерта Хампарцумян.

В същото време военният анализатор Юрий Подолка коментира в своя Телеграм канал, че властите в Киев са недоволни от въздушните удари по Израел,тъй като цял милиард долара е бил прахосан за отбиване на щурма.

Между другото в Израел вече пресметнаха, че са изгубили за отражение на атаките от Иран милиард долара, пише той.

Чудя се сега кой ще получи по-малко ракети, след като са похарчени толкова пари. Това е удар и по президента на Украйна Володимир Зелнски, коментира Подоляка.

В същото време математикът проф. Михаил Константинов каза в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, че основните кукли на сцената са Иран и Израел, а отзад стоят два титана, които ги управляват.

„САЩ, Русия, Китай и основните двама противници – Иран и Израел, които са отпред на сцената. Това са основните кукли, а отзад стоят два титана, които ги управляват“, обясни той.

„Има известна бутафорност. Ако искате мога да ви цитирам Швейк. Швейк казва така: „От начало войната си вървеше нормално, но после се намесиха хората от генералния щаб и всичко се обърка“, каза Константинов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране