27.02.2018 | 0:01
КОНПИ подари 23.8 млн. лв.на подсъдима за пране на пари
Запорите са вдигнати срещу представяне на незаверен превод на документ

Комисията за конфискация (КОНПИ) се е отказала от запори и възбрани за 23.8 млн. лв., наложени срещу подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лв. Елизабет фон Месинг, става ясно от публикация в „Капитал“.

Запорите са наложени през 2009 г. по стария закон. Според него производството по конфискация може да започне, ако има окончателна осъдителна присъда. Комисията обаче не е дочакала финала на процеса. Според документите по делото за вдигнатия запор, през август 2015 г. Месинг представя пред КОНПИ решение на Следствения комитет на Русия, Главно следствено управление на Санкт Петербург, че през август 2014 г. срещу нея в Русия е прекратено дело за незаконна банкова дейност.

Преводът на решението не е заверен, но комисията приема документа за автентичен. На свое заседание през ноември 2015 г. КОНПИ прекратява производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея. Под решението са се подписали председателят на комисията Пламен Георгиев, който сега е временен шеф на новия антикорупционен орган, заместникът му Иво Иванов и членовете Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова.

Аргументът на КОНПИ е, че престъплението, от което са изпраните пари, е извършено в Русия и делото за него е прекратено. Следователно нямало доказателства за разпореждане с имущество, придобито от престъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране