15.08.2019 | 15:38
Консулът във Валенсия отговаря и за Барселона
Българите във Валенсия започнаха петиция срещу новия генерален консул в испанския град

Защо консулът във Валенсия е толкова важен, та се налага толкова скоростно бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, да замине там? Защото консулът във Валенсия отговаря за Барселона. Където имат къщи много видни българи – политици, олигарси, мафиоти. В това число дори и семейството на Кирил Домусчиев, напомня „19 минути“.

През месец май тази година правителството е взело решение да се открие щатно консулство в Барселона. Докато това стане факт обаче, консулството във Валенсия и посолството ни в Мадрид отговарят за българските граждани в Испания, за имотите на държавата и за връзките с испанските власти.

Припомняме, че мотивите за избора на Георгиев за поста във Валенсия са кратки и доста постни: добри връзки с данъчните власти и владеене на испански език. В същото време той няма никакъв опит в международните отношения, нито в дипломатическата служба. В Барселона обаче скоро се очакват проверки, ако се има предвид събраните данни от Елена Йончева за имоти на видни български политици там.

Не е тайна също колко принципни и строги са данъчните власти в Барселона и Каталуня, които не простиха на самия Лео Меси препиране на доходи през офшорки и го глобиха с милиони, за да отърве затвора. Операциите по закупуване на недвижимости с фирми от острови с облекен данъчен режим за местната НАП, за разлика от нашата, която предпочита да бъде бухалка на властта срещу инакомислещите, действат като червено на бик. Данъчните в Барселона просто си вършат работата. От Георгиев най-вероятно се очаква да потушава евентуални пожари в тази и други сфери, коментира „19 минути“.

Назначаването на Пламен Георгиев предизвика възмущение сред българите в испанския район. Наши сънародници вече събират подписка срещу назначаването на бившия шеф на КПКОНПИ. Те се обръщат към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с думите, че са възмутени от назначението и питат провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността и какви езици владее Георгиев. Българите във Валенсия заявяват още, че не приемат доводите на властите за назначаването му, а именно, че същият е имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи.

Междувременно българите във Валентия организираха петиция срещу Пламен Георгиев.

„Българската диаспора в испанския средиземноморски град не приема доводът на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той е имал „изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи“, се посочва в публикацията по повод петицията.

Сънародниците ни подчертават, че „ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници“ и задават 3 много важни въпроса за назначаването: за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Георгиев.

И накрая питат правителството: „Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране