08.09.2023 | 13:37
Контрера: ГЕРБ и ДБ си играят с огъня за финансирането на транспорта в столицата
Подготвяната икономическа рамка намалява средствата за автобусния и електрическия транспорт

В ефира на радио „Фокус“ столичният общински съветник и председател на ВМРО – София Карлос Контрера повдигна темата за проблемите в обществения транспорт. Според него ГЕРБ и „Демократична България“ подготвят и се канят да приемат финансови параметри, които ощетяват обществения транспорт. Щели да предложат намаление на възнаграждението на общинските „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ с 40 до 50 стотинки на километър.

Според Контрера през декември е много вероятно да не могат да се платят и заплатите на работниците в обществения транспорт. Той припомня, че считано от 1 септември влиза в сила увеличение на заплатите в градския транспорт със 150 лева на човек. В същото време цените на горивата тръгват нагоре, лихвите по кредитите се увеличават (общинските дружества имат договори за заеми и лизинг), инфлацията отново тръгва нагоре, което ще оскъпи и доставките на части и консумативи. Открит е и въпросът с липсата на водачи.

Според съветника от ВМРО ситуацията в обществения транспорт е напрегната, а „Московска“ 33 бяга от решенията, да не кажа, че в последните месеци с пасивност или с някои действия задълбочава кризата.

Изключително съм учуден, че се подготвя доклад за обществения транспорт, в който парите за „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ се намаляват. Говоря за икономическата рамка, която пишат или са написали заместник-кметът по транспорта и новият председател на транспортната комисия. Да намаляваш възнаграждението на превозвачите в тази ситуация, когато всичко пак започва да се вдига е абсурдно. Вдигат се цени на природен газ, на горива и смазочни материали, на части. От 1 септември влиза в сила и второ увеличение на заплатите в транспорта със 150 лв. на служител. Дружествата не просто имат непогасени задължения, но и отчитат загуба. Кредитори са започнали принудителни производства по събиране на задължения. Както върви, през декември месец няма да бъдат платени заплатите на работниците поради липса на пари и запорирани сметки. Това е ситуацията. Над 200 души липсват в „Столичен автотранспорт“ вече, около 100 в Електротранспорта. Как ще се изпълнява транспортната задача? Да Ви преведа – летни разписания, разредени интервали на движение, висене по спирките. В същото време има и проблем с техническото състояние на автобусите, коментира Карлос Контрера.

ГЕРБ и ДБ трябва да са много, как да кажа, смели, ексцентрично смели, защото това нещо, ако се гласува, ще фалират транспортните оператори и отговорността чия ще е, запита общинският съветник от ВМРО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране