26.10.2017 | 0:01
ДПС защити в Европарламента интересите на “Монсанто”
Българските евродепутати се разединиха при вот за рискови хербициди

ДПС начело с бившата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова застана единно зад интересите на транснационалната компания “Монсанто” при вот в Европарламента за незабавна забрана в домакинствата на глифозата.Той е потенциално канцерогенна съставка на хербициди, произвеждани от “Монсанто” под названието “Раундъп”. И четиримата евродепутати от партията на Ахмед Доган се обявиха против незадължителната резолюция на ЕП, която освен това настоява за пълна забрана на хербицидите на основата на глифозат до 15 декември 2022 г.

Четиримата депутати от БСП подкрепиха резолюцията, която бе приета с 355 срещу 204 гласа. Депутатите от ГЕРБ и ДСБ от Европейската народна партия се въздържаха при вота, както постъпиха и членовете на групата на консерваторите Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Те се наредиха сред 111 евродепутати, които не знаеха дали е добре, или зле да се забрани глифозатът.

ЕП се противопостави на предложението на Европейската комисия за подновяване на спорния лиценз на хербицида за 10 години. Вместо това според евродепутатите ЕС трябва да изготви план за постепенно премахване на веществото, като се започне с пълна забрана на употребата в домакинството, както и забрана за употреба в земеделието, когато биологичните алтернативи (т.е. “интегрирани системи за борба с вредителите”) започнат да се справят достатъчно добре в борбата с плевелите.

Оценката на риска, направена от ЕС преди подновяването на лиценза на веществото, беше изпъстрена с противоречия. Агенцията на ООН за изследване на рака и Агенциите на ЕС по безопасност на храните и химикалите, стигнаха до различни заключения относно безопасността му.

Освен това публикуването на така наречените “документи на Монсанто”, вътрешни документи на компанията, която притежава и произвежда Раундъп®, чието главно активно вещество е глифозатът, предизвика съмнения за достоверността на някои от научните трудове, използвани в оценката, направена от ЕС, относно безопасността му.

Европейска гражданска инициатива, която призовава за забраната на хербицида, достигна повече от един милион подписа за по-малко от година, което ще доведе до публично изслушване в ЕП през ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране