22.10.2017 | 21:14
Корупция! За 45 минути Столичната община и Петьо Блъсков си размениха парцели за милиони
Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково пространство близо до Борисовата градина и имот от 2 декара в "Дианабад"?

За 45 минути Столичната община и Петьо Блъсков-син си размениха парцели за милиони. Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково пространство близо до Борисовата градина и имот от 2 декара в “Дианабад”? Отговор на този въпрос са търсели членовете на комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет на извънредно заседание на 12 октомври, съобщава Дневник.

Те са имали само 45 минути да вземат решение. След това предложението общината да дари на частно лице своя имот от 2 декара и да получи обратно като дарение имота от 1 декар е гласувано на заседанието на общинския съвет. Това разказаха съветници, присъствали на извънредната комисия, и обясниха, че даренията са начин, по който се заобикаля законът и реално се извършват замени на общински имоти.

Възможността за замени бе премахната след промени в четири закона през 2008 г., един от които бе Законът за общинската собственост. Причината беше, че множество подобни сделки породиха съмнения за корупция и ощетяване в полза на частни лица.

Вносителите на предложението от 12 октомври не бяха известни до началото на заседанието, като в дневния ред беше посочена анонимна “група общински съветници”. В крайна сметка се разбра, че докладът е внесен от Лорита Радев (ГЕРБ) и Карлос Контрера (Патриоти за София). Двамата обясниха, че до последно са очаквали и други общински съветници да се съгласят да бъдат съвносители.

Теренът от 993 кв.м се намира в между два жилищни блока в близост до ул. “Незабравка” в квартал “Изток” срещу Борисовата градина. Собственик е Петьо Петьов Блъсков, син на главния редактор на вестник “Труд” Петьо Блъсков, който пък го получава от майка си. На 20 септември тази година той прехвърля имота с данъчна оценка от 66 хил. лева на сина си.

Според действащия общ устройствен план от 2009 г. парцелът е в зона за озеленяване. Почти веднага след приемането на плана обаче Петьо Блъсков – старши го обжалва пред Административен съд – София, който с решение от 2011 г. връща стар подробен устройствен план за терена, според който той е за жилищно строителство. Съдебното решение е обжалвано от Столичната община пред Върховния административен съд.

После Петьо Блъсков-старши каза, че е обжалвал, защото “с някакъв си устройствен план държавата се опита да ми открадне имота”.

Планът, който допуска строеж в имота на Блъсков, е представен на обществено обсъждане през 2014 г. и среща сериозно недоволство от живеещите в околните блокове, които излизат на протести. Петьо Блъсков-старши заявява намерението си да построи детска градина в три отделни постройки с подземни паркинги. Тогава между него и Столичната община започват преговори, за да бъде намерено решение, което да удовлетвори и трите страни.

Според внесеното предложение, преди то да бъде променено в извънредната комисия по финанси, имотът от 1 декар е оценен на 1.1 млн. лева, а този на общината на 1.8 млн. лева, като се е предвиждало собственикът да доплати разликата от 700 хил. лева. Записаната цена на квадратен метър на имота на Блъсков – син е 638 евро или 1249 лева.

От сравнение в сайта за имоти, цитиран в доклада, се вижда, че средната цена за имоти в квартал “Изток” е 745 евро. В извънредното заседание на комисията по бюджет в 09:15 часа обаче цената на общинския имот е повишена с 100 евро на квадрат и така сумата за доплащане е увеличена двойно до 1.4 млн. лева.

Попитани дали не са търсени други имоти, които общината да дари на Блъсков, за да не се налага доплащане, Лорита Радева отговори, че е била обсъждана възможността парцелът от 2 декара да бъде разделен на две равни части. По думите й този вариант бил невъзможен, защото имотът нямал излаз на две улици и едната ще остане задънена, което ще свали цената му.

Имотът, който общината дарява на Блъсков се намира между улиците “Св. Пимен Зографски” и “Васил Калчев”. Карлос Контрера пък каза, че не е виждал имота, и че ако е имало възможност той да бъде разделен, е трябвало това да бъде предложено от районната община. Имотът в “Дианабад” също е отреден за жилищно строителство и се намира между детска градина и нова жилищна кооперация.

Повишението в цената на общинския имот е прието по искане на общинските съветници по БСП, петима от които след това гласуват в подкрепа на предложението и осигуряват необходимото мнозинство. Първоначалната оценка на терена на общината е дело на Огнян Маринов от дружеството “Консулт-2007”, което има договор със Столичната община. Според финансовите отчети на “Консулт-2007” дружеството е развивало основната си дейност в Горна Оряховица, където е било и седалището му до края на август тази година, когато е преместено в столичния квартал “Люлин”. Маринов не бе открит за коментар.

Общинският съветник Иван Велков (“Зелените”, Политическа група 5), който е гласувал като въздържал се, каза, че според него оценките и на двата имота са далеч от адекватните за една сериозна процедура и не биха се реализирали при тези цени в сделка между частни лица.

Когато дарението стане замяна

След като възможността за замени на имоти бе премахната от закона, в Столичната община започват да прилагат древния прийом “дай, за да получиш”, наричан още и “услуга за услуга”. Според Закона за общинската собственост даренията се приемат, ако получат подкрепата на 3/4 от общинските съветници. В София това значи, че 46 от общо 61 съветници трябва да гласуват “За”.

Предложението Петьо Петьов Блъсков да получи имота от 2 декара, като преди това дари своя терен от 1 декар и доплати разликата в цената, се приема с 47 гласа. Освен от съветниците от ГЕРБ, предложението получава подкрепа от съветници от БСП, Реформаторски блок, “Патриоти за София” (ВМРО и Атака), коалиция “Сердика” (Нормална държава и Български социалдемократи).

От гласуване се въздържаха Иван Велков (“Зелените”, Политическа група 5) и съветниците от ДСБ в групата на Реформаторския блок Иво Божков и Марта Георгиева. Останалите съветници не участваха в гласуването. Милка Христова (БСП), която подкрепи доклада, каза, че даренията са начин, по който се заобикаля закона, за да се извършват замени на имоти. Според нея обаче в случая нямало по-добър вариант, за да се намери решение на проблема. Според Марта Георгиева сделката е “замяна, прикрита като дарение”, като мнението й сподели и Иво Божков. Иван Велков каза, че според него е било възможно да се потърси “по-справедлив “бартер”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране