29.09.2018 | 0:01
Кремъл за случая Скрипал: Не знаем човек с фамилия Чепига да е награждаван
Москва в кръгова отбрана след последните разкрития

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви днес, че не разполага с данни за награждаването от държавния глава на човек с фамилно име Чепига, предаде ТАСС.

„Нямам информация за това човек с такава фамилия да е бил награждаван“, каза говорителят Дмитрий Песков пред журналисти. Той изпълни обещанието си, дадено на представители на медиите снощи, да провери дали Путин е награждавал някой си Чепига.

В сряда британският в. „Дейли телеграф“ съобщи, че истинската самоличност на единия от мъжете, издирвани от Великобритания за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е Анатолий Владимирович Чепига, руски полковник от военното разузнаване с награди, предаде Ройтерс. Вестникът се позова на свое разследване, проведено съвместно със сайта „Белингкет“, който пише по теми, свързани с разузнаването.

По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци – Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

„За да могат съответните наши служби да получат възможността да участват в разследването на този инцидент (отравянето на Сергей и Юлия Скрипал), те трябва да имат изходни материали – официални изходни материали, тези материали могат да постъпват само от компетентни източници“, подчерта Песков. Той отбеляза, че е невъзможно да се води дискусия с журналистите по този въпрос на базата на непотвърдена информация.

Говорителят на Кремъл изтъкна, че с идентифициране на хора могат да се занимават само спецслужбите, но за това са им нужни официални данни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране