28.10.2016 | 18:16
Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията!
Тя ще отговаря директно пред президента на Световната банка Джим Йон Ким, който получи втори 5-годишен мандат миналия месец, уточнява "Гардиън"

Кристалина Георгиева подава оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме пост в Световната банка. Това съобщават издавияна „Гардиън“ и „Политико“. Британското издание отбелязва, че бившият еврокомисар по хуманитарните въпроси на ЕС е назначен за изпълнителен директор на Световната банка.

Тя ще отговаря директно пред президента на Световната банка Джим Йон Ким, който получи втори 5-годишен мандат миналия месец, уточнява „Гардиън“. Въпреки че постът изпълнителен директор е нов, Георгиева всъщност ще замени Шри Милуани Индравати, бившият управляващ директор и висш оперативен ръководител, който стана финансов министър на Индонезия през юли.

Обявявайки назначението на Георгиева, президентът Ким изтъкна нейния опит като европейски комисар по хуманитарните въпроси: „Кристалина е световно признат лидер с доказан опит в подобряването на живота на тези, които се намират в най-голяма нужда“.

По-рано днес посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че и двете български кандидатки за генерален секретар на ООН са били много добри, но кандидатурата на Кристалина Георгиева е била издигната много късно и тя е имала само седмица и половина за кампания. „Ако беше се появила по-рано в състезанието, не знам – вероятно нещата можеха и да са други, защото тя е забележителен човек“, казва американският посланик в интервюто си за „Икономист“.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране