04.04.2018 | 20:35
Крупен акционер във “Фейсбук” иска оставката на Марк Зукърбърг
Социалната мрежа изтри стотици руски акаунти и страници, за които се смята, че разпространяват фалшиви новини

Марк Зукърбърг трябва да се оттегли от ръководството на “Фейсбук” и постът му да бъде зает от независим председател на управителния съвет на компанията, заяви пред тв канала Си Ен Би Си Скот Стринджър, управител на нюйоркската институция, отговаряща за пенсионния фонд на мегаполиса, който е сред най-големите акционери в социалната мрежа. Той е категоричен, че заради скандала с “Кеймбридж Аналитика” и изтичането на данните на 50 млн. потребители на “Фейсбук” е необходима промяна на ръководния състав. “Това е осмата по големина компания в света с 2 млрд. потребители…, които обаче не се чувстват сигурни за личните си данни”, обяснява Стринджър. Според него скандалът показва, че има и “риск за демокрацията”. Той казва, че фондът засега не планира да изтегля инвестицията си от 1 млрд. долара от “Фейсбук”, но “има право да задава такива въпроси”. Според Скот Стринджър освен смяната на Зукърбърг е необходимо да се назначат поне трима нови директори, които имат опит в етиката и личните данни. Те трябва да помогнат на компанията да реши възникналата криза и да подобрят сигурността.

Марк Зукърбърг, който държи основния пакет от акции, все пак има последната дума и засега не показва намерение да се оттегли. Той ще свидетелства през американския Конгрес на 11 април заради скандала с “Кеймбридж Аналитика”.

Междувременно стана ясно, че от “Фейсбук” са изтрити стотици руски акаунти и страници, свързани с т.нар. фабрика за тролове, обвинена от САЩ в разпространяване на фалшиви новини и дезинформация в предизборната кампания за президентския пост в страната през 2016 г. Много от тях били свързани с базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФНА). Експертите по сигурността на “Фейсбук” са на мнение, че ФНА е “технологично и структурно свързана” с базираната в Санкт Петербург Агенция за изследване на интернет. Зукърбърг смята, че ведомството “няколко пъти е действало, така че да измами и манипулира хората по света, и не го искаме повече във “Фейсбук”.

Социалната мрежа обяви, че няма да прилага в глобален мащаб новите европравила за защита на личните данни, които влизат в сила в края на май. “Епъл” и други високотехнологични компании се ангажираха да предоставят на американците същата защита и права, каквито ще получат и европейците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране