09.07.2015 | 0:04
Квесторите на КТБ признали 631 цесии за 852 млн. лв.
Липсват много от документите в кредитните досиета на кредитополучателите

Квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев са признали и осчетоводили 631 броя искания за цесии за обща сума 852 млн. лв. Това става ясно от писмото им до бутафорната времена парламентарна комисия, която преди ден публикува доклада за източването на банката, без да отдели и ред на кредитите фирми на ДПС и Делян Пеевски.

В банката постъпили общо 949 броя такива искания, част от тях са отхвърлени като неоснователни. Основната част от исканията – 790 броя, постъпили през октомври и началото на ноември до датата на отнемане на лиценза 6 ноември м.г.

Докладът на БНБ до комисията описва събитията около отнемането на лиценза на КТБ и дъщерната й „Виктория” и стъпките, които е предприела Централната банка. В него се описват и порочните практики, извършвани в КТБ. Така например одиторите установили, че липсват много от документите в кредитните досиета на кредитополучателите. Имаше сведения за унищожаване на документи в дните преди поставянето на банката под спецнадзор, посочва в доклада си БНБ. Поради това не можело да се направи оценка на качеството на активите, оттам станало невъзможно банката да се одържави поради риска това да струва твърде скъпо на данъкоплатците.

Извършената от БНБ надзорна инспекция пък показала, че с измамни техники КТБ е превъртала едни и същи пари, като е прикривала погашения по съществуващи кредити с отпускане на нови заеми. Така е поддържала изкуствено качеството на значителна част от кредитния си портфейл.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране