25.09.2017 | 14:51
КЗК проверява пет компании за кисело мляко
Опаковките им не съответстват на изискванията по БДС

Комисията за защита на конкуренцията започна производство срещу пет млекопреработвателни компании – ОМК, „Димитър Маджаров-2″, “Полидей-2”, “Комлектстрой” и “Ел Би Булгарикум”.

Проверката е по сигнал на неправителствената организация Конфедерацията за защита от дискриминация, в който се твърди, че тези производители разпространяват на пазара “българско кисело мляко” с означение БДС, но в полипропиленови, а не в полистиренови кофички, както изисква стандартът за производство.

От Конфедерацията посочват, че това подвежда потребителите, а освен това млякото се продава на по-висока цена заради означението, че е по БДС, но в същото време качеството и съставът не съответстват на това. Опаковката от полипропилен е с по-ниска себестойност, отколкото тази от полистирен, включен в БДС.

„След като си посочил, че твоят продукт отговаря на определен стандарт, той трябва да отговаря на 100%. Сезирахме КЗК, защото става въпрос за господстващо положение на тези фирми на българския пазар“, коментира по БНР адв. Анели Чобанова, председател на организацията.

Антимонополната комисия е пискала информация от Българския институт по стандартизация и от Агенцията по храните. Оттам са категорични, че стандартът предвижда три вида опаковки на кисело мляко – стъкло, керамика и полистиренови кофички.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране