14.11.2018 | 0:01
КЗК спря поръчката за нови мотриси за БДЖ
Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две години

Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за “БДЖ-Пътнически превози”, пише “Офнюз”.

Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две години. Срещу условията в процедураха обаче имаха възражения няколко от участниците в конкурса. Жалби срещу тръжните правила в КЗК бяха внесени от германския гигант “Сименс”, от чешката компания “Шкода” и от китайската държавна компания CRRC.

В БДЖ днес е получено уведомление от антимонополния орган за образувано производство по жалба срещу обществената поръчка. Решението за отмяна на търга е по жалбата на “Сименс Мобилити”.

КЗК отсъжда, че БДЖ трябва да платят на „Сименс” направените в производството пред комисията разноски в общ размер на 5 700 лв., в това число 4 500 лева внесена държавна такса за образуване на производството пред КЗК и 1 200 лева за заплатено адвокатско възнаграждение.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. Очакванията са условията на търга да бъдат пренаписани и да бъдат премахнати дискриминационните клаузи в документацията.

Припомняме, че миналата седмица цялото ръководство на БДЖ подаде оставка по искане на транспортния министър Росен Желязков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране