29.08.2019 | 9:12
КЗЛД глобява НАП само с 5,1 млн.лв за изтичането на лични данни
Това прави по-малко от левче на пострадал български гражданин

Комисията за защита на лични данни глобява НАП с 5,1 млн.лв заради огромния скандал с изтичането на данни на близо 6 млн. български граждани. Това обяви председателя на КЗЛД Венцислав Караджов. Той обясни, че глобата е далеч по-малко  от предвиждания максимум от 20 млн., защото имало отговорно отношение към проблема от НАП, както и защото ставало дума за хакерска атака отвън. На практика това означава, че глобата е по по-малко от левче на пострадал от изтичането българин.

Някои казват, че това е киберпрестъпление, за мен това си е кражба, каза още Караджов. Комисията отчитала действията на администратора като отговорен администратор и прави всички възможно да минимизира щетите, каза още той.  Проблемът бил, че НАП е трябвало да направят повече отколкото са правили и затова била тази санкция.

Караджов обясни, че НАП има право да оспори глобата пред съд, но не не знае дали приходната агенция ще го направи. Ако това не бъде направено, то глобата ще бъде събрана, ще отиде в бюджета на КЗЛД и оттам ще влезе отново в бюджета.

Шефът на КЗЛД каза, че дори всички подстрадали да се оплачат в комисията, то няма да бъде наложена по-висока глоба. Това не означавало, че всеки човек не може пред съд, по гражданско-правен път да отиде и да иска обезщетение. Там обаче всеки щяло да трябва да докаже, че е увреден.

НАП може да плати глобата, която ще й бъде наложена заради изтичането на данни на милиони български граждани. Това съобщи само преди дни финансовият министър Владислав Горанов. “В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс”, обяви още той . Санкция единствено ще понесат “онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция”, каза Горанов. Той обясни и че няма да има орязване на бонуси и заплати и че става дума просто за една нетна операция. По негови думи нямало и да има наказани. Според него оставките, които са подали двама IT специалисти, са напълно достатъчно.

На практика думите на финансовия министър означават, че глобата ще бъде платена от парите на същите тези данъкоплатци, чиито лични данни изтекоха в публичното пространство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране