08.05.2016 | 21:12
Лидерската битка разцепи БСП
Нинова спечели поста с малка преднина - 395 делегатски гласа срещу 349 за досегашния лидер Михаил Миков, и стана първата жена, избрана за председател

Битката за водаческото място в БСП очерта дълбокото разделение в червената партия. На 49-ия конгрес на столетницата депутатът Корнелия Нинова спечели поста с малка преднина – 395 делегатски гласа срещу 349 за досегашния лидер Михаил Миков, и стана първата жена, избрана за председател на БСП в нейната история. Наблюдателите смятат Нинова за предводител на своеобразно “опозиционно крило” в левицата, което ратува за сближаване с АБВ и изместване на БСП към политическия център. За Миков се счита, че насърчава засилването на левия курс на партията.

Най-висшият форум на социалистите продължи два дни и ще се запомни с огромния брой кандидати за лидерския пост (над 30 по последни сметки) и страхотния организационен хаос. Както и с някои любопитни приумици на организаторите като раздаваните на делегати, гости и журналисти купони за храна и кафе, които предизвикаха шеги, че се връща купонната система. Една голяма част от изказванията на конгреса през първия ден останаха скрити за медиите, тъй като охраната погрешка не ги допусна в зала 1 на НДК, където течеше мероприятието.

Миков изнесе политически доклад и хвърли вината за всички проблеми на прехода върху десницата и “неолиберализма”, призова за укрепване на единството на партията и заклейми използването на БСП като “търговска марка” от страна на “частни и бизнес интереси”. Кого конкретно имаше предвид, така и не се разбра. Социалистите обявиха курс към предсрочни парламентарни избори и се зарекоха да издигнат за кандидат-президент “родолюбец и патриот, глава на нацията, който пази конституцията и приема социалната държава като абсолютен императив”. Имена не бяха споменати.

Провелото се в събота гласуване за лидер закъсня с около 5 часа заради организационни проблеми, които предизвикаха огромни опашки пред урните, и приключи с балотаж, на който се явиха Нинова и Миков. Междувременно безкрайните дискусии отегчиха до смърт делегатите. “Ще уморим капитализма, но от скука”, пошегува се уморено един от присъстващите.

Победителката Нинова обеща, че “заедно всички ще направим БСП силата, която да промени България”. В емоционална реч любимецът на червените Стефан Данаилов обаче я предупреди да внимава кого прибира в обкръжението си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране