22.07.2017 | 8:03
Лобистка поправка вдига цената на българските цигари
Управляващите внезапно направиха обратен завой в акцизната политика

Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от Нова година. Това се случи покрай шумно обсъжданото ограничаване на плащанията в брой. На практика бе използван изпитаният номер за прокарване на лобистки и скандални поправки – с промушване на текстове без предварително обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закон, който няма нищо общо – в случая Данъчно-осигурителният процесуален кодекс стана параван за промяна в Закона за акцизите. Гласуваните изменения, които ще доведат до поскъпване на евтините български цигари за сметка на вносните, събудиха подозрение, че са свързани с придобиването на “Булгартабак” от “Бритиш Американ табако” (БАТ).

От началото на следващата година се завишава от 101 лв. на 109 лв. специфичният акциз на 1000 къса цигари, а се намалява адвалорният (който зависи от цената) от 28 на 25%. Ефектът от това е, че цената на българските цигари, които са по-евтини, ще се увеличи с около 10-15 стотинки, а на вносните ще намалее с 10-15 стотинки, ако производителят реши. Така цените на българските и вносните цигари ще се доближат още повече.

Странното е, че само преди месеци, в края на 2016 година, депутатите приеха съвсем друг план за акцизите и той предвиждаше адвалорната част на акциза да намалява. Това беше и политиката в последните години – така да се променят двете компоненти на акциза, че да се получи по-леко поскъпване на българските цигари пред вносните. По този начин се осигуряваше конкурентно предимство на производството на фабриките от холдинга “Булгартабак” – бизнес, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тази практика бе приложена и от началото на тази година с промените в Закона за акцизите. През април т.г. “Булгартабак” продаде водещите си цигарени марки на БАТ. А наскоро новият собственик обяви, че ще разраства производствата си в Румъния, докато не е ясно какво ще се случи с българските мощности.

Според обясненията на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова със сегашното решение се осигурявала равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове. Тя посочи, че миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. Сега ръстовете се изравнявали. Преди месеци обаче Стоянова защитаваше обратната позиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране