07.07.2016 | 12:38
„Ловецът“ на бежанци Динко подбуждал към етническа омраза
Преписката за "задържаните" от него мигранти е пратена в София заради бТВ

Господин Вълев, добил популярност като Динко от Ямбол, който „лови бежанци с голи ръце“, с действията си е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на расов и етнически принцип.

Това е заключението на Районната прокуратура в Средец по преписката, образувана по сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК) във връзка със случая със „задържаните“ от Динко 16 мигранти на границата през февруари т.г., разгласен от бТВ.

Наблюдаващият прокурор Валентина Маджарова е заключила, че има достатъчно данни за повдигане на обвинение срещу Вълев и е изпратила преписката на Софийската районна прокуратура (СРП), съобщават в четвъртък от БХК.

В мотивите си обвинителката посочва, че самият Динко е позвънил на 14 февруари т.г. на спешния тел. 112, за да съобщи за заловените от него мигранти, добавяйки, че ще „запука“ и „изпише“ някои от мигрантите. На записа от обаждането му се чувало още как крещи на английски език „всички долу“, как се заканва, че ще убие един „циганин“, както и, че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“.

Прокурор Маджарова е категорична, че в случая става въпрос за дискриминационно поведение от страна на Вълев, „доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване“.

„В случая от субективна страна данните позволяват налагане на извод, че Г. Вълев е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци. Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества. Отделно от това той е действал в резултат от предварително генерално формулирано убеждение за ценността на определена обществена група – най-общо наречена бежанци, изградено върху пряка или непряка оценка за нея“, мотивира се още обвинителката.

Като подбуждане към етническа дискриминация тя определя твърденията му, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“, и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне.

„Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефекта от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и Фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория“, допълва наблюдаващият прокурор Маджарова.

Според нея правото на свобода на изразяване „включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите“.

В постановлението се посочва още, че резултатът от престъплението на Вълев е осъществен чрез ефира на бТВ, с чиято помощ подбуждането към етническа дискриминация е засегнало аудиторията на медията. Тъй като телевизията е базирана в София, Маджарова изпраща по компетентност преписката на СРП с мнение Динко да бъде привлечен към наказателна отговорност.

„С постановлението си прокурор Маджарова осъществява дължимо институционално поведение от висока степен на обществена необходимост. Тя дава признание за обективната действителност на инкриминираната реч на омразата срещу уязвими хора в България. Институционалното признаване на тази реалност е условие за справедливост, без което не може“, коментира ръководител;ката на Правната програма на БХК адвокат Маргарита Илиева.

На 12 април тази година, отново в бТВ, Динко Вълев заяви, че е „надъхан“ от подкрепата и благодарността, изказани от премиера Бойко Борисов към една от хайките за лов на бежанци по българо-турската граница. Комитетът припомня, че тези изявления премиерът направи на 10 април в Бургас. Това бе повод БХК, подкрепен от 41 граждани, да подаде открит сигнал срещу премиера за прякото му поощрение на тези групи. Отказът на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство за изявленията на премиера бе обжалван и се ака решението на горната инстанция.

1 коментар

  1. Красимир Мальов каза:

    Тази наблюдаваща прокурорка да си завре мотивите в насраният гъз ,защото това са престъпници който минават незаконно нашата свещенна граница и по законите на опазването на границите ни те трябва да бъдат бити и върнати обратно там от където са дошли .Така че Динко трябва да бъде награден затова че без пари пази нашите граници ,защото смърдящата ни държава отдавна е абдикирала от тази си дейност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране