10.08.2016 | 10:16
Майкъл Фелпс има повече златни медали от 171 страни
Куршума от Балтимор спечели рано тази сутрин още две титли в Рио де Жанейро

Ако беше държава, плувецът Майкъл Фелпс щеше да се нареди на 35-о място във вечната ранглиста по медали от олимпийски игри. 206 страни са представени на игрите в Рио, като американецът изпреварва 171 от тях, което прави 80 процента.

Фелпс продължава да изумява на 31-годишна възраст – пределна за „синия“ спорт, още повече предвид факта, че той спечели първата си титла от най-големия форум още на 15 г., в Сидни през 2000 г. Рано тази сутрин наше време той спечели още два златни медала, които са под номера 20 и 21 на летни игри за него. Майкъл има общо 25 отличия. Това е петата му олимпиада и последна, както уверява легендата.

Първо той си върна короната в любимата си дисциплина 200 метра бътерфлай, като записа време 1:53,36 мин. Тръгна много силно и на средата на дистанцията имаше вече голяма преднина. Към края го застигнаха един от двамата унгарски плувци – Тамаш Кендереши, и японецът Масато Сакай, но в крайна сметка Фелпс вдигна ръката си победоносно. Среброто е за Сакай.

Изненадващият шампион от Лондон преди 4 лета – Чад льо Кло (Южна Африка), остана четвърти. До медал не стигна и друг фаворит – Ласло Чех (Унгария).

Минути след това Фелпс си осигури още едно стъпване най-високо на почетната стълбица със златния медал в щафетата 4х200 метра свободен стил. Второто място е за Великобритания, а третото – за Япония.

Фелпс гони още една титла или поне медал в Рио де Жанейро.

Преди две години той бе задържан за шофиране в нетрезво състояние в родния си Балтимор и американската федерация по плуване му спря правата за 6 месеца. Беше задължен да посещава Анонимните алкохолици. Не успя да участва на световното в Казан през 2015 г., но въпреки това не се отклони от целта си – олимпийските игри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране