11.01.2022 | 21:04
Македония уволни главния преговарящ с България
Промяната дойде, след като София произведе лоши новини за Скопие

Правителството на Северна Македония освободи от поста главен преговарящ с България Владо Бучковски, съобщи във вторник БНР. Рокадата идва ден след като Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към българския президент Румен Радев отказа да даде срок на съседната държава за начало на преговори с ЕС.

На този етап не са обявени мотиви за прекратяването на мандата на Бучковски, нито дали ще бъде назначен нов главен преговарящ. Успоредно стана ясно, че поради карантина българският премиер Кирил Петков ще отложи посещението в Скопие, предвидено за 18 януари.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев заради спора със Северна Македония, на практика утвърди досегашната твърда позиция на България. Това стана ясно от становището на органа, прието след заседание, продължило над 5 часа, и обявено от държавния глава пред медиите.

Съветът беше с обявена тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. В него участваха редица водещи държавни и политически фигури – премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Тошко Йорданов от ИТН, Костадин Костадинов от “Възраждане”, Христо Иванов от ДБ, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на финансите Асен Василев и на отбраната Стефан Янев, и др. Това означава, че изразеното от него становище трябва да се приеме за консенсусно за всички основни държавни институции и политически сили в нашата страна.

КСНС констатира, че четири години след подписването на договора за добросъседство през 2017 г. Северна Македония не е направила необходимото за неговото изпълнение. България първа признава независимата македонска държава и не отрича правото на нейните граждани на самоопределение. В същото време обаче нашата страна държи на равноправието на македонските българи с останалите народи в югозападната ни съседка. Техните права не могат да бъдат обект на преговори – такова е категоричното мнение на съвета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране