02.05.2017 | 0:01
Макрон плаши с Фрекзит, ако няма реформи в ЕС
Условията по Брекзит трябва да бъдат договорени до есента

Кандидат-президентът на Франция Еманюел Макрон заплаши, че Европейският съюз може да се сблъска с идеята за Фрекзит (излизането на Франция от ЕС), ако съюзът не се реформира.

Макрон заяви, че през цялата избирателна кампания постоянно е защитавал европейската идея и политика на Брюксел, тъй като според него те са “важни за Франция и мястото на страната в процеса на глобализация”. “В същото време ние сме длъжни да се вгледаме в ситуацията, да се вслушаме в хората и в това, че те са много ядосани днес”, заяви Макрон. По тази причина той смята, че би било “предателство” да позволи функционирането на ЕС в същия вид. “Не бих искал да постъпвам така, тъй като утре ще имаме Фрекзит или отново “Национален фронт”, каза той, имайки предвид крайнодясната партия на своята опонентка за балотажа в неделя Марин льо Пен.

Преди това, в събота, лидерите на 27-те страни от ЕС без Великобритания се договориха как ще бъдат водени преговорите с Лондон, за да се стигне до “бърз развод”. Германският канцлер Ангела Меркел обяви след срещата, че главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заявил пред лидерите, че първата фаза на преговорите, в която фокусът ще е върху условията на “развода”, трябва да приключи до есента. Това ще позволи на ЕС и Лондон да обсъдят бъдещите търговски отношения до края на годината и така да се върви към крайно споразумение за Брекзит през 2018 г.

На срещата евролидерите, които рядко са единодушни, буквално за минути са стигнали до споразумение за това как да се водят преговорите с Лондон. Това няма да се случи втори път, пошегува се шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от “Политико”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране