09.03.2023 | 11:56
Максим Генчев иска от народа живо стадо, пастърма не стига
Трябват му "прашни пътища" и 1000 глави кози, овце и говеда за уестърна "Караджата"

„Стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда“ търси за следващия си филм „Караджата“ режисьорът Максим Генчев. Призивът е отправен от профила му във Фейсбук.

След като БНТ отказа да финансира проекта му за Иван Александър „1349“, Генчев е започнал активна работа по друг филм за национален герой, който ще снима с народни дарения. Част от него ще бъде заснета в жанр „уестърн”, обещава той. Така ще бъдат представени ранните години на Караджата като пазач на стадо на планински егрек (лятна кошара за добитък).

За да заснеме епизода, Генчев се обръща към „чорбаджии-животновъди“, притежаващи „изчезващи български богатства“ като „планински егреци, с лесен достъп до река, с прашни горски пътища и основното – стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда…”

Ето целия му призив (без редакторска намеса):

Караджата, преди да стане националреволюционер, е работел на егрек като пазвантин: на кон, с оръжия в силяха и каракачански кучета за помощници. В биографията му има само няколко сухи изречения от този период, така че няма да бъда исторически коректен… и там ще се случи нещо съдбоносно за изграждане на твърдия му характер…
Ще снимам този “темелен” епизод в жанр “уестърн”. За целта ми трябват планински егреци, с лесен достъп до река, с прашни горски пътища и основното – стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда…
Моля, чорбаджии-животновъди, притежаващи тези изчезващи български богатства да ми се обадят!
Амин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране