22.03.2024 | 12:06
Мария Габриел била част от сектата „Свидетелите на Йехова“
Като ученичка в Кюстендил, тя е имала тесни контакти със сектата. За следването й в Пловдив й е помогнал бизнесменът Синан Максуд от гърменското село Дъбница

Мария Габриел е била привлечена като ученичка от популярната църква „Свидетели на Йехова“, които мнозина определят като секта. Това споделиха с „Уикенд“, източници, които я познават от онова време.

В средата на 90-те години родената в Хаджидимово Мария Неделчева е ученичка в гимназията „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. По това време в града вече има силно влияние на йеховистите. Мрежите на сектата са хвърлени първо сред интелигенцията и бизнес средите в града, а по-късно и в многолюдния цигански квартал.

Йеховистите, според източниците на изданието, са особено активни в Кюстендил и до днес.  Запознати с битието на ученичката Мария Неделчева си припомнят, че тя е имала тесни контакти със „Свидетели на Йехова“. Не е толкова чудно едно дете да бъде привлечено от техните обиграни проповедници. Тя обаче не е била сред фанатизираните последователи.

Източниците казват, че по-скоро от религиозното общество са видели в нея нужните качества и са дали тласък на образованието и кариерата й след това. Още повече, че семейството й тогава са били отрудени и много бедни хора.

Неделчева завършва „Български и френски език“ в Пловдивския университет, което е бакалавърска програма за подготовка на учители. Според запознати за обучението й, освен йеховистите, помогнал и бизнесменът Синан Максуд от гърменското село Дъбница. Той се занимавал с продажба и ремонт на касови апарати. Мария Неделчева работила известно време като негова секретарка.

От 2004 до 2008 година, както е отбелязано в официалната й биография, тя е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Самата Габриел като кандидат за евродепутат от ГЕРБ твърдеше: „По образование съм доктор на политическите науки и в момента работя като научен изследовател в Института по политически науки – Бордо, Франция и Института по европейски науки в Брюксел“. После в официалната биография на Габриел в сайта на ЕК беше отбелязано, че тя има сертификат по политически науки от Института по политически науки в Бордо (2001-2002г), както и магистърска степен по специалност „Сравнителна политика и международни отношения“ в Академия по политически науки Бордо (2002-2003).

От сайта Bird.bg, както е известно, направиха разследване за образованието й и получиха категоричен отговор от френското висше учебно заведение: „Тя има следдипломна квалификация по политически науки от Института по политически науки. Тя няма докторска степен по политически науки от нашия университет или от нашия Институт за политически науки в Бордо“. Казано накратко, няма не само докторска, но и магистърска степен.

Мария Габриел става евродепутат през 2009 г. , а през 2017г. – еврокомисар. Тя е на път да стане и първата жена премиер в редовно правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране