23.11.2016 | 15:08
Мая Манолава и Слави връщат Бойко на власт
Борисов си правел сметката и, че мажоритарният вот е единственият и най-лесен път да стане за трети път премиер на страната

Първата стъпка в плана на Борисов била хвърлената оставка в ноща на вота. Експерти са го посъветвали да излезе в опозиция защото, ако продължи да управлява в същата конфигурация, в края на мандата електоралната подкрепа за ГЕРБ може да намалее двойно, пише в. Галерия.

Втората стъпка от заложения капан за опонентите е подкрепа за трите въпроса от референдума, независимо от това има ли достатъчно гласове да се превърне в задължителен. По ози начин щял да бъде в крак с обществените нагласи да привлече на своя страна над 2,5 млн. души, гласували за промяна на политическата система.

Борисов си правел сметката и, че мажоритарният вот е единственият и най-лесен път да стане за трети път премиер на страната. Нещо повече, тази система може а го превърне в господар на държавата, тъй като ще централизира властта около най-голямата партия. При въвеждане на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура България ше се раздели на 240 избирателни района. В момента ГЕРБ имат кметове в 160 общини. Известно е, че бизнесът в тези общини е на пряко подчинение на политиците и зависи в много отношения от тях.

Фирмите на най-влиятелните фигури в градовете печелят най-апетитните обществени поръчки, поради което служителите им биват агитирани да подкрепят партията на Борисов. Експерти в изборното законодателство са категорични, че това гарантира на ГЕРБ 160 депутати – комфортно парламентарно мнозинство, което по никакъв начин не може да застраши третия кабинет на Борисов.

С подкрепата за мажоритарната система премиерът в оставка Бойко Борисов иска да елиминира малките партии като АБВ, Реформаторския блок и Патриотите, които получават едноцифрен резултат на изборите, но стават незаобиколим фактор. Без тях не може да се формира мнозинство и да мине нито един законопроект на ГЕРБ.

Борисов не веднъж се е цупил, че са се опитвали да му извиват ръцете и са му давани списъци с хора, които да назначи на стратегически позиции. Въпреки скромната електорална подкрепа РБ имаше 7 министри, а АБВ – вицепремиер. При мажориарната система партиите патерици отпадат, а на тяхно място идват мажоритарни марионетки на олигархията и на най-силните финансово политически сили.

България ще бъде разделена на 240 мажоритарни района. Елементарните изчисления сочат, че около 27 000 души ще избират един депутат. При изборна активност от 50-55%, това е средно 14 000 души в мандатен район. С особената си активност по въпроса омбудсманът Мая Манолова не разсейва, а бетонира съмненията, че отдавна играе в един отбор с Бойко Борисов. Сегашната ѝ позиция е своеобразна отплата за подкрепата, която получи от ГЕРБ за омбудсман.

Интересно е защо Манолова защитава интересите на 2,5 млн. души, които подкрепиха мажоритарната система, а не на другите 4,3 млн. Въпросът защо Слави Трифонов и Бойко Борисов заиграха в един отбор, също има своя логичен отговор. Антропологичният, интелектуалният и поведенческият профил на двамата е твърде сходен. Логично беше те все някога да стигнат до взаимодействие.

1 коментар

  1. Ха..ха каза:

    Ясно е като бял ден! Манолова вече си плати удобното местенце, което Борисов и” осигури! Чалга-омбудсман!
    А пък чалгарят Слави отдавна преигра и се разбра за кого работи!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране