29.11.2017 | 13:52
Мая Манолова се разплака в парламента: Депутатите отказаха заплати за работниците на фалирали фирми
Депутатите от социалната комисия отказали поправката на омбудсмана. Пикадили и шивачи остават с неизплатени заплати

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е безсилна и отчаяна и се разплака в парламента, след като депутатите от социалната комисия не приеха нейния законопроект, в който тя предлагаше да се предприемат законови промени в Кодекса на труда, които да позволят изплащането на заплатите на работниците, чиито заплати не са изплатени от фирми, които са изпаднали в несъстоятелност.

„По Коледа тези хора няма да получат своите заплати“, каза Манолова. Направо не мога да повярвам, аз не съм гневна, а съм отчаяна. Бях поела ангажимент към тях и се чудя как сега депутатите от социалната комисия ще седнат спокойни по празниците и ще погледнат тези хора в очите“, каза тя, а нейните очи се напълниха със сълзи.

„И всичко това заради комфорта на чиновниците от Главна инспекция по труда“, добави тя. Манолова уточни, че 11 месеца са били необходими на депутатите, за да разгледат този законопроект и накрая те са си тръгнали, без изобщо да го гласуват.  Става дума за работници от фалиралата хранителна верига „Пикадили“, фалирал телеком, шивачки и работници от Дупница, Плевен, Русе.

„Направо не знам какво вече да направя“, каза Манолова с възмущение. Все пак на въпрос какво следва сега за тези хора, които няма да получат заплатите си, тя каза, че ще продължи да се бори, но на този етап се очертава те никога да не си получат възнагражденията. А за тях имало дори пари – 250 млн.лв. във Фонда за гарантиране на вземанията.
Омбудсманът е отправила апел към премиера и отново ще се срещне с председателите на всички групи в парламента, за да може поне в зала нейният законопроект за бъде одобрен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране