30.10.2015 | 16:49
Мая Цонева ще съди Цв. Цв. за 6-те „Не“-та
Разпределиха делото на зам.-шефа на ГЕРБ във ВКС

Съдия Мая Цонева от ВКС беше публично разпределена за докладчик по делото срещу Цветан Цветанов, по което той първо получи 4 г. затвор, а след това бе оправдан.Делото ще се разгледа на 8 декември от 9.00 часа, а съдия Цонева ще заседава в състав със съдиите Красимир Харалампиев и Даниела Атанасова, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

През септември Софийският апелативен съд оправда Цветан Цветанов и отмени ефективната му присъда от 4 години затвор. Бившият вътрешен министър е обвиняем затова, че е отказал да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти резолюция „Не“ под разрешение от съдия.

Две съдебни инстанции преди това постановиха, че ексминистърът е виновен, но ВКС отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане с мотива, че има предубеденост на тримата съдии. Според висшите магистрати заради „спекулативни предположения и инсинуации“ и „конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа“, колегите им не са осигурили на Цветанов справедлив съдебен процес.

Софийската апелативна прокуратура обаче протестира оправдателната присъда и сега процесът отново ще се гледа от върховните магистрати.  По другите две дела срещу него – за длъжностно присвояване и за незаконно подслушване в МВР, Цветан Цветанов също бе оправдан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране