02.10.2019 | 18:59
Медиана: Спартански може да бие ГЕРБ в Плевен за втори път
При балотаж, шансовете са отново на страната на независимия кандидат за кмет

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански има шансове да остане на поста си за още един мандат, въпреки критиките за работата му и развитието на общината, сочат данните на социолозите от „Медиана“.

Сондажът е направен от агенция „Медиана“ по поръчка на „Институт за модерна политика“. Проведен е на терен 27 септември – 1 октомври 2019 г. с 470 човека 18+ години, жители на община Плевен и е представителен за общината.

Според данните 28% от гласоподавателите заявяват подкрепата си за Спартански. Леко преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор.)

Основните конкуренти са кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров и Илиян Йончев от БСП – съответно с около 22% и 19% от гласоподавателите в Плевен. Следват д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ или БСП. Прави впечатление, че към момента Спартански привлича немалко симпатизанти именно сред привържениците на ГЕРБ и БСП. Това засилва неговите позиции, но може да се окаже и слабост, ако в последния момент хората с партийни пристрастия се подчинят на партийната дисциплина и гласуват за „своя“ кандидат, въпреки симпатиите си.

При балотаж, шансовете са отново на страната на Георг Спартански, показва изследването.

Към момента данните очертават висока изборна активност – над 60% от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране