19.06.2015 | 19:10
Медиите на ДПС в челен сблъсък с Реформаторите
Близки до етническата партия издания всекидневно атакуват министрите от РБ

Мащабна война поведе прислужникът на Ахмед Доган – Делян Пеевски срещу министрите на Реформаторския блок.

Най-сериозни са атаките срещу Петър Москов. Медийни издания, пряко свързани или сочени за близки с #КОЙ, не спират да атакуват лидерите на Блока. Освен Москов ударите са насочени най-вече към правосъдния министър Христо Иванов. Почти всеки ден са оплювани министрите на отбраната, на образованието, както и висши държавни чиновници от квотата на Реформаторския блок.

Вчера стана ясно, че движението е купило служебния премиер Георги Близнашки, който от няколко седмици сипе клевети (отново в медиите на ДПС) срещу Иванов. Близнашки, който беше активист на “Протестна мрежа”, ще бъде експертът на ДПС в парламентарната комисия, която ще изготви промените в Конституцията.

Медийните бухалки на Доган са известни, тъй като редакционната им политика е спусната от Сараите – хвалби за ГЕРБ и Бойко Борисов, “обективно” за ДПС и “бой” по Реформаторския блок и всички врагове на правителството. Това са вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Преса”, “Труд”, “24 часа”, “Стандарт”, “Всекиден”, “Уикенд”, сайтовете Блиц, Пик, телевизия Канал 3, както и няколко маргинални онлайн издния. Всички те имат формални собственици, обяви в едно от интервютата си банкерът – беглец Цветан Василев, а общото между повечето от тях е, че са били финансирани от фирми – бушони на КТБ. Собствениците на някои от тях, които не са получили милиони от фалиралата банка, са били предупредени да изтеглят парите си преди изкуствения й фалит, обясни още банкерът в интервюто пред Явор Дачков.

Според запознати, опитът за дестабилизиране на реформаторите има две основни цели. От една страна отслабването им като коалиционен партньор ще засили зависимостта на ГЕРБ от ДПС при взимането на важни решения и ще сближи двете партии, за които и сега има подозрение, че работят в подозрителен унисон.

Същевременно няма да бъдат прокарани и дълго чаканите реформи в здравеопазването и съдебната система, където отново етническата партия има сериозни интереси. В средите на магистратите упорито се говори, че ДПС има влияние във Висшия съдебен съвет, който е основен обект на промени в планираната от Иванов реформа. Едни от най-големите частни болници в страната се свързват отново с обръчите от фирми на Ахмед Доган, въпреки че пълното момче с очевадни метаболитни проблеми продължава да се прави на шеф пред малоумните формални собственици на вестници – малотиражки и назначени бизнесмени.

Доказателство за задълбочаващия се конфликт е и вчерашният скандал между главния прокурор и правосъдния министър. Соченият за близък до ДПС главен прокурор избухна срещу предложението на Христо Иванов да се закрие Военна прокуратура. „Ще си купя роман, написан от правосъдния министър, и че прочета какви са безобразията на военна прокуратура. Той сигурно ще съумее да го напише”, заяви Сотир Цацаров.

По-рано вчера пък лидерът на ДСБ Радан Кънев направи доста злобен коментар относно пропорциите на Делян Пеевски, а ден преди това здравният министър призова хората да не си купуват цигари, за да могат да спестят пари за здравни вноски.

Анализатори очакват се до местните избори през октомври войната между ДПС и Реформаторския блок да се задълбочи, а резултатите от самите избори да предопределят коя от двете страни ще е предпочитана за партньор от ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране