19.03.2018 | 0:01
Медиите в Чехия с още разкрития за сделката на Гинка за ЧЕЗ
Индийци и малка българска фирма предложили 17 млн. евро повече от Гинка

Най-големият информационен портал на Чехия seznam.cz съобщи, че “Инерком”, избрана за купувач на българските активи на ЧЕЗ, не е дала най-високата оферта. Зузана Кубатова пише, че фирмата на Гинка Върбакова е предложила да плати 342,4 млн. евро за 10 месеца. India Power обаче е била готова да плати над 17 млн. евро повече. Индийците играли с българската компания “Фючър Енерджи”.

От декември м.г. положението на “Фючър Енерджи” системно и бързо се влошава и тя е отстранена от пазара на ток. Формално не изпада във фалит, но губи основния си бизнес. Драмата с фирмата става месец след опита им да придобият ЧЕЗ. Според отчета й за 2016 г. приходите са били 52 млн. лв., а нетната печалба – 1,2 млн. лв.

Пазарджишкият вестник “Виделина” публикува как кметът на Пазарджик Тодор Попов хвали сделката за ЧЕЗ и я определя като най-успешната за последните 20 години. Гербаджията дори предлага на журналиста Валентин Ненков, който задава въпроси за сделката, да се премести да живее в друга държава. Не очаквам някакви мелодрами за сделката за ЧЕЗ, мисля, че те приключиха, обобщава Попов.

Кметът се възмущава, че “типично по български” се атакува “Инерком” с обвинения, че пере пари. “Само тука в Пазарджик са измамили почтен строителен предприемач с 300 хил. лв. и за това има влязло в сила съдебно решение. И парите не са върнати. Сезирана е и прокуратурата още през 2013 г., но до момента няма развитие. Човекът се лекува в Турция от рак”, репликира Ненков. Кметът контрира, че пазарджиклии трябвало да се гордеят, че хората, купили ЧЕЗ, са от Пазарджик. Попов е уверен, че продажбата “ще я финализираме”. “А ти що не се преместиш в друга държава, аз не мога да разбера. Да се куртулисаш”, праща той в чужбина любопитния журналист. Ненков репликира, че е мислил за Холандия, а кметът жлъчно допълва “при лъвчетата, в спасителен център”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране