06.03.2016 | 0:01
Мерджанов: Борисов да каже истинските причини за спирането на поръчките
Управлението на било достатъчно прозрачно, казва зам.-шефът на БСП

„Един от упреците към нас беше, че сме управление на задкулисието. Сегашното достатъчно прозрачно ли е? Нека Борисов каже истинските причини, заради които спира обществени поръчки“.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов. Според него, ако няма различия, едва ли ще има смисъл от управляващи и опозиция. „Имаме едно перчене и спиране на обществени поръчки, което не топли никого. Нима Борисов не знаеше на кого е дал обществените поръчки преди няколко месеца?“, попита червеният депутат.

И добави, че премиерът има претенции да познава всичко и всички.„Ако някой си мисли, че без Борисов може да се случи нещо, жестоко се заблуждава. Нима не сме премиерска република“, каза още той. Според Мерджанов сме станали свидетели на PR-акции, които били в основата на управлението на „Борисов-1“ и „Борисов-2“. Примерът за това бил случаят с почистващата фирма на летището, подарените метли и сълзите от благодарност. „Българското правителство трябва да разчита на икономически растеж, а не само на европейски средства. Те са само добавка към БВП. Това е различието в политиката на ГЕРБ и БСП“, каза още депутатът.

Той настоявал и да се каже истината за КТБ.  „Участвал съм в разговорите при президента. Нашето искане от самото начало беше президентът на България да отвори архивите и да покаже какви разговори водихме тогава, когато бяха усилията за затваряне на КТБ. Там се крият много интересни неща и да се каже обективната истина за тази банка“, категоричен бе Мерджанов.

От всички други доклади нямало смисъл, защото парите ги няма. „Управляващите утежниха българските данъкоплатци с нови задължения, които да бъдат покрити с дълг от 16 млрд. лв., за който ние бяхме против“, припомни той.

След това изтъкна заслугите на БСП: „Ние дадохме съгласие по много важни законопроекти, например – за строежа на оградата. Но от това нищо не последва, защото за година и няколко месеца е построена едва половината, при петорно по-висока цена. Без перспектива какво ще се случи през следващите няколко месеца и без гаранция за това дали ще бъдат осигурени допълнително средства“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране