19.09.2016 | 0:01
Меркел губи Берлин след загуба на местните избори
Популистите от новата “Алтернатива за Германия“ влизат също в местния парламент с 11,5%

Германската Социалдемократическата партия спечели местните избори в Берлин, стана ясно след затварянето на изборните урни. По първоначални данни партията на управляващия кмет Михаел Мюлер взима 23% от гласовете.

Втора сила с 18 % остават християндемократите на Ангел Меркел, които обаче бележат рекорден отлив и излизат от управляващата Берлин коалиция. Това е най-лошото представяне на партията в досегашната история на вота в Берлин.  Резултатите от изборите са поредният удар върху Ангела Меркел и нейната партия, коментират анализатори. По всичко личи, че за канцлера се задават мрачни времена и тя ще губи все повече от влиянието си и доверието на народа в Германия.

Популистите от новата “Алтернатива за Германия“ влизат също в местния парламент с 11,5%. Изборите оправдаха прогнозите за тях – крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“, които бележат победа след победа на местните избори в Германия, успяха да влязат и в този парламент, взимайки 11,5 на сто от гласовете.

Според анализите към тях са се влели гласове от избиратели на ХДС. ХДС е загубила свои привърженици и към либералите, които явно се превръщат в алтернатива на деснит епопулисти и на консерваторите на Меркел. Загуби претърпяха големите партии – ГСДП и ХДС. Особено тежък удар изживяват консерваторите на Меркел. ХДС вече няма да е в коалиционното управление на Берлин, социалдемократите най-вероятно ще направят коалиция с Левицата и Зелените. И двете партии имат равен брой гласове – по 16,5%. В местния парламент ще влезе още либералната Свободна демократическа партия. Изборите минаха при висока активност – близо 70 на сто от имащите право на глас са отишли до изборните урни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране