18.04.2016 | 0:01
Меркел губи германците с реверанса си към Ердоган
Хелмут Кол критикува канцлерката заради привличането на мигранти

Две трети от германците не одобряват решението на канцлерката Ангела Меркел да позволи съдебно преследване срещу телевизионния сатирик Ан Бемерсман, което бе поискано от турското правителство, защото засегнал честта на президента Реджеп Ердоган, съобщи вестник „Билд ам зонтаг“. Изследване на социологическата служба „Емнид“ показало, че 66% от запитаните са възмутени от готовността на Германия да угоди на Турция за сметка на свободата на словото в страната. Само 22% от 500 анкетирани подкрепят решението на Меркел, а 12% отговарят, че им е безразлично как ще се развие скандалът.

Телевизионният водещ Ян Бемерман прочете сатирично стихотворение по адрес на турския президент Ердоган на 31 март 2016 г. в ефира на телеканала Це Де Еф, а на 11 април германското външно министерство съобщи, че е получило вербална нота от Турция с призив да се вземат мерки по отношение на журналиста. Официалното съгласие на Берлин бе необходимо, за да се даде ход на предварителна проверка от прокуратурата по жалба на Ердоган. По този начин Германия изрази съгласие друга държава да преследва съдебно неин гражданин на нейна територия.

Вече се знае, че германското правителство не е било единодушно, защото социалдемократите в управляващата коалиция са се противопоставили. Решаваща е била позицията на канцлерката и затова обществото стоварва изцяло върху нея отговорността за съгласието, което според коментарите е унизително.

Бившият канцлер Хелмут Кол разкритикува Меркел заради политиката й на отворени врати за мигранти. Утре той ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, сочен за най-големия противник в ЕС на Меркел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране