05.04.2017 | 14:46
Местан проплака: Ако не беше ЦИК, щяхме да сме в парламента
Кабинет ГЕРБ - Обединени патриоти е опасен, обяви председателят на ДОСТ

Оставка на Централната избирателна комисия за нарушаване на съдебно решение поискаха от ДОСТ. Партията на Лютви Местан показа решение на Върховния административен съд по жалба на Валери Симеонов, което на практика позволява на българските избиратели в чужбина да попълват декларациите си извън изборните секции. Датата на документа е 15 март.

Въпреки това на 24 март от ЦИК излязоха с изрично указание декларациите да се попълват вътре в изборните помещения, което доведе до напрежение. Според ДОСТ това попречило на над 40 000 избиратели в Турция да гласуват. Затова от партията подновиха и разшириха искането си изборите да бъдат касирани, тъй като били опорочени.

Въпреки че партията му не успя да влезе в парламента, по думите му, ако изборите са били честни, е щяла да прескочи 4%-ната бариера. Затова те имали самочувствието на парламентарна партия. Отново настояха и главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради блокадите срещу автобусите от Турция.

“Ако наистина се стигне до коалиционен кабинет ГЕРБ – Обединени патриоти, това ще бъде сериозен отстъп от принципите на евроатлантическа демократична България. Това би била порочна формула на властта, която ще постави на изпитание демократичната зрялост и демократичните рефлекси в българското общество”.

„Крайният национализъм е антидемократичен, защото отрича етнорелигиозните различия и затова е огромен риск за единната българска нация. От една такава формула на властта в най-голяма степен ще пострадат представителите на етническите и религиозните малцинства в България. Ще бъде застрашена и националната сигурност”, каза Местан. Според него няма по-брутален акт на правен нихилизъм в 27-годишната демократична история на България и това не може да остане ненаказано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране