23.04.2016 | 11:30
Местан в истерия! Губи обещаните му от Турция 200 000 гласа след ограниченията за избирателите в чужбина
Промените в Изборния кодекс погребаха партийката му ДОСТ

Бившият председател на ДПС и лидер на новата партия ДОСТ Лютви Местан е в истерия. След като Народното събрание гласува ограниченията за избирателите в чужбина, ден по-късно той разбра, че поправката в Изборния кодекс ще удари най-много неговата партия. Местан няколко пъти се похвали, че очаква над 200 000 гласа за ДОСТ, предимно от Турция. Промените на практика погребаха все още нерегистрираната му партийка.

Очаквано Местан нарече гласуваните ограничения за избирателите в чужбина „противоконституционно и недопустимо посегателство върху правото на глас“. „Това решение е не просто противоконституционно, а е недопустимо посегателство върху правото на глас като основна свобода на гражданина, при това на близо 2 милиона български граждани, които изкарват прехраната си в чужбина. Те не са избрали сами съдбата си на гурбетчии, защото огромна част от тях са прокудени от престъпленията на комунистическия режим, а други – заради икономическа принуда,” се казва в позиция на ДОСТ.

Според Лютви Местан „това престъпно решение е продукт на арогантното съглашателство на ГЕРБ с националистическите изстъпления през парламентаризма на Патриотичния фронт, “Атака”, АБВ и БСП. “Което е не просто неевропейско и недемократично. Това е ярко доказателство, че в България се имитира демокрация, а споделената с националистите власт е денонсиране на демокрацията в България и на европейското й членство”.

Лютви Местан обвини бившата си партия ДПС, че „лицемерно го играят против“, но близо 2 милиона български граждани от САЩ, Турция, Западна Европа, Австралия, Канада не можели да бъдат заблудени от “тяхното театрално притворство, защото ДПС практически е съучастник в това решение”.

В истеричната позиция следва обяснение защо това е така според тях: „ДПС категорично продуцира това посегателство над основна гражданска свобода – правото да избираш, логично следствие от бруталното им противопоставяне предишния ден (четвъртък) на формирането на 32 МИР – чужбина. Т.е. ДПС недвусмислено проявиха неформалния си „танц“ с властта на ГЕРБ и националистите и циничното си двуличие с избирателите.”

Депутатите от ДПС гласуваха срещу отделянето на избирателен район „Чужбина“. Бяха против и ограничението изборите да се провеждат само в дипломатически представителства, а за приетото задължително гласуване обещаха да събират подписи за сезиране на Конституционния съд.

Местан припомня, че район „Чужбина“ не е бил приет точно с гласовете на ДПС, Патриотичния фронт, ГЕРБ и БСП. И вследствие на това се стигнало до решението за гласуване само в дипломатическите представителства. ДОСТ обещават на извънредното заседание във вторник да изразят позиция за „възстановяване на свещеното право на българските граждани в чужбина да се гласува на избори”. “За българските граждани в чужбина гласуването на избори е тяхна естествена връзка с Родината”, завършва позицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране