08.03.2024 | 10:04
Министърът на транспорта беснее в ефир, показа „черната“ кутия на медицинския хеликоптер
Уплътнението може и с отвертка да било бутнато, а вратата му не се затваряла само с три милиметра, каза Георги Гвоздейков

Когато се сглобява информация целенасочено, когато се търси сензация, действително звучи ужасно! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, след като водещата Мария Цънцарова го ядоса с въпроса защо на чисто нов хеликоптер дори вратата не се затваря.

Този репортаж, който бе излъчен снощи, си свърши работата – породи паника в обществото, но истината е коренно различна, уверява той.

Според репортажа на Антоан Златков първият медицински хеликоптер у нас е без поставена черна кутия. Това установяват експерти на дружеството „България Хели Мед Сървиз“. Проверката им преди месец констатира още 7 забележки – сред тях незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ кацна у нас на 1 февруари. Три дни по-късно директорът на компанията за спешна медицинска помощ по въздух „България Хели Мед Сървиз“ изпраща писмо до министрите на здравеопазването и на транспорта. В него ги информира, че по машината има констатирани нередности. От репортажа на Златков става ясно, че бТВ разполага с документа от комисията, която ги е установила – ден преди пристигането на хеликоптера. Установено е, че лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне/затваряне. Уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено – има отлепвания. Гуменият предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена цялост и е за подмяна.

„На 26 и 27 февруари екип от България и хора от здравеопазването, които са бенефициент и собственик на този хеликоптер, заминаха за Италия за окончателно приемане преди прелитането на машината до страната ни“, заяви министърът.

„Пилотът Васил Вълков и главния инженер Трайчо Трайков трябваше технически да огледат нещата и да установят с протокол дали има или няма забележки. Да, те забелязват нередности дни преди хеликоптерът да отлети за България. Той е още в процес на контрол и на незавършено финално производство по отстраняването на забележките“, добави той.

„Как си представяте надзорния орган на Италия – въздухоплавателната инсталация да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност? Това е пълен абсурд!“, коментира Гвоздейков.

„Аз не мога да си представя да си купя нов автомобил и да е с отлепени уплътнения, проблеми с механизми, да не се затваря вратата“, каза пък Цънцарова.

„Хеликоптерът не е автомобил. Голяма част от производството му се извършва ръчно“, отговори пък той.

„Забележките са изключително незначителни, но представени по този непрофесионален начин на аудиторията без необходимата компетенция или техническо изказване звучат ужасяващо“, заяви министърът.

„Закъсано гумено уплътнение може да се случи от леко бутане с отвертка. Никой не е казал, че го няма или че вратата не се затваря. Има проблем със затварящия механизъм. Не се затварят 3 мм“, уточни той.

Само че ако летим с 300 км/час тези милиметри имат ли значение, попита водещата.

„Ако искате лете и с 500 км/час! Никой няма да допусне до полет хеликоптер, който има представените проблеми. Те са отстранени още на място. Това се е случило на 27 февруари“, каза бесен транспортният министър.

„Донесъл съм ви т.нар. черна кутия, която всъщност е оранжева. Това е свалено от хеликоптера. Снощи аз лично наредих на инженерния екип да я свали, за да ви я покажа, тъй като заглавията в медиите са, че няма такава кутия“, добави той.

„Това устройство записва разговора в кабината между пилотите, между тях и ръководството на въздушното движение, както и цялата полетна информация на двигатели, компоненти и т.н.“, обясни Гвоздейков.

След като Цънцарова се позова на думите на здравният министър проф. Христо Хинков, че има дефекти, които трябва да бъдат отстранени, Гвоздейков възкликна „аз мога ли да говоря как се извършва операция? Ето това е голямата глупост – че този проект е сложен да го управляват хора, които не разбират. Моите уважения към всички лекари и професори, но не може хора, които нямат необходимите компетенции, да говорят и да управляват такъв проект и го казвам за петстотин път – най-голямата грешка е, че е вкаран в Министерството на здравеопазването за управление“.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране