29.12.2016 | 9:02
Митов: Води се кампания за възстановяване на руското влияние върху България
У нас имало много организации, които били роби на банки на Русия

България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти. Това заяви външният министър в оставка Даниел Митов по бТВ.

Той посочи, че има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по този повод. „Не е задача навъншно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие“, каза Митов.

Така външният министър в оставка коментира откриване на българско оръжие в градАлепо, който бе поставен под контрола на правителствените сили на Башар Асад с помощта на Русия. След освобождаването на града от бунтовниците, които Русия определя като ислямистки, бяха изоставени големи количества оръжие. Сред тях руските сапьори откриха и такова, което е произведено в България. Това стана причина за острата реакция от страна на руското външно министерство.

“Води се целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в държави не само от НАТО, като и България е сред тях. Има много организации, които са роби на руските банки. Не сте ме чули да казвам, че Русия е враг. Но след всичко, което ни се говори от БСП, изникват притеснения. Новият президент трябва да работи, и не става въпрос само за отношенията с Русия. От заявките на Румен Радев става ясно, че отношенията ни с Русия ще се променят. Ние пазим българския си интерес. Посочете ми едно място, където не сме го запазили? БСП насажда такова мнение у хората. Русия е единствената държава, с която над 15 г. имаме тежък работен дисбаланс. Българската продукция дълго време не можеше да бъде изнасяна заради чисто санитарни или какви ли не проблеми, заяви външният министър.

Големият проблем е говоренето в стил, че някой е слуга на друг. Това се говори в цяла Европа, което предизвиква истерия. Трябва да защитаваме интересите си. Русия има свой интерес, но той не е България”, добави Даниел Митов. “Идеята, че България може да бъде извадена един ден от НАТО, е проблем. Чуваме го оттук-оттам. А това не е добре. НАТО е най-големият гарант за сигурността на България. 70% от военния потенциал на света е в този съюз. Националната сигурност на страната ни зависи изключително от него”, каза още външният министър.

Той коментира и дали ще има промяна на външната ни политика спрямо Москва при новия президент Румен Радев. „Само Румен Радев може да каже дали отношението ни към Русия ще се промени. От неговите изказвания разбирам, че то ще се промени“, заяви външният министър в оставка.

Митов също така отрече да е имало забавена българска реакция по повод на последните атентати в Турция. В турските медии се появи информация, че страната ни не е изказала съболезнования във връзка с жертвите на кървавите терористични атаки.

Направено е запитване, защо 160 български гражданине могат да посещават Турция. Анкара е заявила, че е нейно право да преценява, кого да пуска на своя територия.“България си запазва правото на реципрочни действия“,каза по този повод Митов. При всички случаи имам намерение да остана част от българския политически живот, каза Митов по повод на бъдещите си планове.

1 коментар

  1. Декова каза:

    Какво значи да си лъскаш имиджа пред брюкселските дядки,плюейки ежедневно по една велика държава като Русия!?Недоумявам,този нежен чиновник,”министър”, в кое правителство е!?Не трябва ли да се опъне “ципа” на отвора му под носа,за да спре да плямпа като разнебитена латерна,защото всяко нещо в природата си има норма на допустимост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране