08.11.2022 | 17:03
Морфов: Велислава К. не може да представлява Народния театър!
Имам неистова нетърпимост към хора без морал, пише той

 

„Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията.“

Това пише в отворено писмо режисьорът Александър Морфов. Преди дни стана известно, че на вратата на кабинета на пиарката на Народния театър „Иван Вазов“ Велислава Кръстева, по-позната със свързаната си с ДПС политическа кариера, са се появили надписи „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, „Изчезвай“ ДПС, а табелата с името ѝ беше махната. Кръстева дълги години беше пиар на ДПС, после и депутатка. Била е и зам.-министърка на културата по времето, когато на такъв пост е и сегашният директор на Народния театър Васил Василев. След като „поругаването“ на вратата беше регистрирано, Василев подал жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител. Неофициално обаче надписите бяха свързани с Морфов.

Режисьорът в днешното си писмо обяснява и мотивите за протестната си акция. Той прилага и клип от гласуване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на парламентарните избори на 2 октомври. Доган е придружен до избирателната си секция точно от Велислава Кръстева.

„След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета „Орешарски“.

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!“, пише още Морфов.

Своя версия на историята разви вчера и служебният министър на културата Велислав Минеков. Тогава той каза, че не знае кой е авторът на надписите на вратата. В коментар за случая Минеков каза, че не е разговарял с директора на театъра и не знае дали е назначавана проверка, но изрази възмущение:

„Това е една много грозна история. Първо искам да знам кой го е написал, но директорът е пожелал по някакъв вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица са от три различни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме „Демократична България“ – Захари (Карабашлиев – б.р.), имаме ДПС – той самият (директорът на театъра-бел. ред.), малко БКП и БСП. Може би това е удобно, но дали е полезно за театъра, аз не съм сигурен“, каза Минеков, цитиран от БНР.

Ето и отворено писмо на Александър Морфов „до всички, които се интересуват“:

Уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици, искам да внеса малко информация за случилото се в Народен театър „Иван Вазов“ на 29.10.2022 г.

В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил. Каква е причината?

Много моля да изгледате видеоматериала по-долу от 2.10. 2022 г.:

Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър „Иван Вазов“. В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета „Орешарски“.

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци… и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!

„Народният театър „Иван Вазов“ е независим културен институт, чиято висока мисия е развитието на театралното изкуство. Като институция с повече от един век история, Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности.“

Становище на Народен театър „Иван Вазов“ от 28.02.2017 г.

1 коментар

  1. Ром каза:

    Отврат! Тва е по-сиганска работа от нашта бе бате!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране