28.01.2016 | 0:34
Москов забърка скандала с ваксините, трябва да си ходи
Става въпрос за предполагаема корупция, прокуратурата очаквано спи
Деница Сачева

Скандалът с ваксините е скандал, който изцяло забърка министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. След всичко, което се случи той трябва да си подаде оставката, защото се превръща в потенциален проблем не само за правителството, а и за българските майки. На първо място проблемът на МЗ се състои в това, че те не са могли да договорят ваксини с производители.

Вторият проблем е начинът на провеждане на търговете – самите условия са поставени през декември 2014 г., след това през февруари отново се обявява търг, на който отново не се явяват производители на ваксини. Вместо това да доведе до промяна на условията на търга, министърът започва еднолично и едностранно преговори за дарение от Република Турция. Вече изтекоха в медиите писма, от които стана ясно, че производителят на френската ваксина е предложил на българското здравно министерство да достави 90 хиляди ваксини до края на април.

Това писмо е останало без разглеждане. Не е ясно защо сме потърсили Турция, а не друга страна-членка на ЕС. Ако министър Москов е имал проблеми с производителя, е можел да потърси европейските институции, които в подобни ситуации защитават интересите на правителствата и на държавите. Но и за това нямаме данни да се е случило. Скандалът с ваксините е скандал за неспазване на закона, за предполагаема корупция, за неспазване на европейски изисквания, за сключване на неизгодна сделка, за доставка у нас на неразрешена за употреба ваксина – Еувакс – която самият министър потвърди, че стои на склад и през 2017 г. ще бъде унищожена.

Пентаксимът не е изследван в европейска лаборатория преди разпространението му до личните лекари и това е нарушение на закона. Ваксината вероятно не е опасна, защото все пак турските деца се ваксинират с нея и са си живи и здрави, вече са ваксинирани и много български деца и няма данни за странични ефекти. Но това означава ли, че Москов може да си внася каквото и когато си поиска и да не спазва законите? Защо не каже публично и ясно как и защо избра Турция? И хайде, ако обича, да публикува всички документи на сайта на здравното министерство. Защото доста често се обърква в говореното във въздуха – дарение ли е, бартер ли е, кое колко струва. Има сериозни разминавания в цифрите, които изнесе Москов. Внесените от Турция ваксини трябваше да се изследват в европейска лаборатория.

Те дори да бяха внесени от Швейцария, пак трябваше де бъдат проверени. С действията си фактически министър Москов показа, че не може да управлява системата, не може да предвижда рискове, още по-лошо е, че той показа, че няма никакви скрупули да погазва законите тогава, когато сам си е наумил да направи нещо. Той злоупотребява с политическото доверие, което има както от правителството, така и от премиера и своите съпартийци. В крайна сметка се оказва, че доверието във ваксините вече е нарушено заради действията на здравния министър, защото той не направи така, че майките да бъдат спокойни.

А и десетки общопрактикуващи лекари в цялата страна бяха подложени на сериозен натиск от страна на притеснени родители. Но най-важно е в момента да се каже, че проблемът с ваксините отново ще изникне, тъй като отново не са договорени. Така и не са взети дългосрочни мерки, за да се осигурят друг тип споразумения и начин на работа с производителите на ваксини, за да може да се гарантира, че няма да има отново повторение на такива като сегашните случаи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране