25.07.2017 | 0:01
Москва: САЩ искат да извадят Русия от енергийния пазар
Европейският съюз обмисля как да отговори на новите санкции на САЩ срещу Русия

Председателят на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко обвини САЩ, че се опитват да извадят Русия от европейския енергиен пазар. Повод за коментара е, че в неделя Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е отворен за възможността да подпише нов законопроект за санкции срещу Москва. Преди това, в края на миналата седмица, политическите лидери в Сената и Камарата на представителите на американския Конгрес постигнаха съгласие по законопроекта за новите санкции.

“Надявам се, че Европейския съюз няма да допусне въвеждането от САЩ на нови санкции срещу Русия, които според нея ще засегнат енергийния пазар на съюза. Санкциите може да нанесат вреди също на европейските компании и на европейския бизнес като цяло. Това е опит Русия да бъде извадена от европейския енергиен пазар. Това е посегателство над интересите на европейските държави. Надявам се ЕС да отстоява своята позиция”, коментира Матвиенко, цитирана от ТАСС.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че “санкционната реторика на Вашингтон вреди на интересите на САЩ, Русия и трети страни”.

Междувременно Европейският съюз обмисля как да отговори на новите санкции на САЩ срещу Русия, в случай, че новите икономически ограничения по отношение на руската икономика засегнат интересите на европейски компании. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова да има готовност за вземане на съответни мерки.

Към обвиненията срещу Русия, освен тези, свързани с Крим и Донбас, са добавени още такива, свързани със Сирия и подкопаването на киберсигурността. Съответно се предвиждат санкции и върху ключови отрасли от икономиката, и върху силови структури – министерството на отбраната и тайните служби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране