01.01.2016 | 19:52
Москва спря турските зеленчуци
Русия е затворена за строителни и хотелиерски фирми от съседите ни. Има и визи

От днес вече гражданите на Русия не могат да купуват турски мандарини, домати и краставици, както и каквито и да е други плодове и зеленчуци от тази страна, съобщи ТАСС. Забраната обхваща и други популярни за руснаците турски продукти – замразените кокошки, солта и карамфилите.

Причината за въведените икономически санкции е свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС край границата между Турция и Сирия на 24 ноември. Указът на президента Путин за мерките срещу Анкара бе приет само 4 дни по-късно.

В него са изброени поетапни мерки. От 1 януари службата “Роспотребнадзор” ще проверява за наличие на турски продукти както на границата, така и в магазинната мрежа. По данни на агроминистерството в Москва делът на забранения вече импорт не е особено голям – 4% от вноса за 2014 г., които в стойност са равни на 1,7 млрд. долара.

Руските власти твърдят, че изчезването на турските плодове и зеленчуци няма да доведе до дефицит, тъй като вече е осигурен внос от Египет и “други приятелски настроени към Москва държави”. Не се очаквал и ръст на цените на агростоките.

Също така от днес се прекратява и безвизовият режим между Москва и Анкара. Наред с това пак от 1 януари в Русия влиза в сила забрана за дейността на турски компании в строителството, туризма, хотелиерския бизнес и услугите за държавни и общински нужди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране