10.01.2024 | 12:51
Мустафа Карадайъ се натиска за посланик в Турция или за евродепутат
Бившият оперативен председател на ДПС продължава да възхвалява Ахмед Доган

Посланик в Турция или евродепутат. Това са двата варианта, за които настоявал Мустафа Карадайъ, за да продължи политическата си кариера, без да нанася щети на ДПС. Карадайъ подаде оставка през ноември като шеф на партията, която оглавяваше като лидер близо 8 години. Оттогава той не ходи и на работа в парламента като депутат. За разлика от Лютви Местан обаче, Карадайъ останал с добри чувства към почетния председател Ахмед Доган и нямал намерение да напуска ДПС, разкриват ходовете на бившия шеф хора от най-близкото му обкръжение.

Местан беше изгонен позорно през 2015 година, скри се в турското посолство и скоро след това основа партия ДОСТ, която беше подкрепена от турския президент Реджеп Ердоган, за да влезе в парламента. Мероприятието обаче не успя и днес ДОСТ дори не се явява на избори.

Сгрешил с подкрепата към ДОСТ, Ердоган поднови диалога с ДПС и лично с Мустафа Карадайъ като председател. Не е тайна напрежението между турския президент и Ахмед Доган заради желанието на Анкара да влияе на политиката у нас чрез етническите малцинства.

Бившият председател Карадайъ се превърна в един от рупорите на турската външна политика у нас. В същото време той водеше двойна игра в Анкара и освен подкрепата си за Ердоган демонстрираше добро отношение и към големия му конкурент за президентския пост Кемал Калъчдароглу. Именно откритото залитане на Карадайъ към Турция е една от причините да бъде елегантно свален от поста си, твърдят дългогодишни депесари.

Според тях контактите на Карадайъ в Турция са толкова силни, че негови роднини имат имоти за милиони там в една от най-екзотичните и красиви части на страната. Заради добрата си служба в интерес на Анкара по дипломатически канали вече са започнали проучвания дали Карадайъ може да бъде пратен там като врата между двете държави.

Мандатът на сегашния посланик Ангел Чолаков изтича през февруари. Според източници на „Филтър“ от ДПС това щял да бъде добър ход за партията, защото Карадайъ остава верен на Доган. Твърде съмнително е, че останалите партии и президентът Румен Радев ще се съгласят на този вариант. Иначе Карадайъ е в добри отношения с предложения за съпредседател по турска линия Джевдет Чакъров и още има силни позиции сред електората на движението.

Това го превръща в един от кандидатите за евродепутат. Имената в листите там се редят след предложения от структурите на ДПС и се очаква Карадайъ да има много номинации. Партията има трима евродепутати, но през лятото формацията е амбицирана да станат четирима. Ако бъде командирован в Брюксел, Карадайъ ще бъде далеч от националната политика и това  ще е полезно за Джевдет Чакърок, който ще може да работи по-спокойно. Но в крайна сметка тежката дума за предстоящите решение ще има отново Ахмед Доган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране