14.09.2015 | 0:04
Мюнхен се пука по шевовете от бежанци
Баварската столица проплака от невиждания наплив на мигранти

Германският град Мюнхен е стигнал “до крайния предел” на възможностите си да приема бежанци, след като само в събота в него пристигнаха над 12 000, което е почти рекорд, съобщи местната полиция.Предвид регистрираните през уикенда цифри е съвсем ясно, че сме достигнали крайния предел на капацитетаси да приемаме кандидатите за убежище, прииждащи от Балканите през Унгария и след това Австрия, заяви говорител на мюнхенската полиция.

Броят е близък до прогнозата на местните власти от предишния ден, които казаха, че в събота очакват до 13 000 души. Той се доближава и до рекорда на пристигналите за едно денонощие мигранти в Мюнхен на 6 септември, след като германското правителство реши да отвори врати за хора, бягащи от война или репресии, главно от Сирия.Вчера сутринта притокът на мигранти изглеждаше по-слаб. Според полицията към 10 часа местно време новодошлите били няколкостотин, а до обяд те станаха 1600. Целта е да превозим възможно най-много бежанци до центровете в останала част на страната, за да направим място тук за новопристигащите, каза полицейският говорител.

Поради липса на място в приемните центрове десетки мигранти са прекарали нощта на открито, спейки на туристически матраци и увити в одеялакакто показаха кадри на баварската телевизия.Тъй като в града няма достатъчно място, местните власти смятат да осигурят подслон на бежанците, използвайки стадиона, построен за олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. “Вече не знаем какво да правим с бежанците”, възкликна кметът на Мюнхен Дитер Райтер и предупреди, че много от тях ще се наложи “да спят под открито небе”. Седмица преди началото на „Октоберфест” властите в Мюнхен изразяват опасения как градът ще се справи с очакваните за събитието 6 милиона посетители плюс хилядите бежанци.

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман призова за ускорено разполагане на федерална полиция в помощ на местните полицейски сили.Ако вечерта или през уикенда гости на феста, които са си пийнали повече, се натъкнат на толкова много бежанци, колкото имахме през последните дни, нещата може да излязат извън контролказа той.Ежегодният празник на бирата, признат за най-голямото събитие от този вид в света, стартира в събота, когато кметът Дитер Райтер церемониално ще отвори първото буренце, и ще продължи до 4 октомври.

През 16-те дни на феста се очаква около 2 млн. посетители да преминат през централната гара на града. Полагат се усилия в момента така да се организира и отклони маршрутът на бежанците, повечето от които пристигат с влак, че да се заобиколи Мюнхен, чийто капацитет за настаняване на новодошлите вече е на изчерпване. “Целта ни е да държим различните групи колкото е възможно най-далече една от друга, за да избегнем възникването на конфликтни ситуации между тях”, обясни Херман.Провинция Долна Саксония вече обяви, че планира влаковете от Австрия да се движат до Бад Фа-лингбостел, а после бежанците да се разпределят из Северна Германия, предаде АП. Рискът от терористична атака вече доведе до засилени мерки за сигурност на „Октоберфест” през последните години, припомня ДПА.

В същото време германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми “пълния провал” на Европейския съюз, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти. “В момента са необходими ефикасни мерки за спиране на наплива след пълния провал на ЕС, чиято защита на външните граници не функционира”, заяви министърът. Според него Германия е достигнала тавана на възможностите си, що се отнася до приема на мигранти, и останалите европейски страни трябва ясно да разберат това.

“Германия помага по въпроса с бежанците от месеци, при това в много по-големи мащаби от другите европейски страни”, отбеляза със съжаление той.Добринт представлява в правителството най-консервативното крило на управляващата коалиция – баварския Християнсоциален съюз. Думите му илюстрират засилващото се вътрешно-политическо напрежениес което се сблъсква Меркел по бежанския въпрос.

Същевременно германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер даде да се разбере, че мигрантите няма да могат да избират в коя страна да отидат, съгласно предложената квотна система. В интервю за в. “Тагесшпигел” той заяви, че ако бежанците получат защита в Европа, трябва да приемат да бъдат разпределени из ЕС. Не може да има свободен избор на местопребиваване за бежанците. Това не съществува никъде по света, каза министърът.До момента Германия е приела най-много бежанци в Европа. До края на годината е запланувано техният брой да достигне 450 000 души. Вчера вечерта стана известно, че германските власти въвеждат граничен контрол на границата с Австрия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране