24.10.2017 | 19:34
Набъбване вътре в контекста – след запетайка или тире, ако щете
Вокруг да около

Антон Хекимян, bTV: Вече говорим с министър Лиляна Павлова за европредседателството… Знае ли се конкретната сума или на финала тя ще набъбне още с няколко милиона, г-­жо Павлова?

Лиляна Павлова, министър на европредседателството: Надявам се, че няма да набъбне, освен ако няма някакви извънредни обстоятелства. Бюджетът е разчетен в тригодишния период – за подготовката 2 години и 2018 г. за провеждането. И то е в рамките на средните бюджети, които имаме на една държава, за провеждане на председателство. Това е СРЕДНО МЕЖДУ ОКОЛО 75 млн. евро. Като тук държа да отбележа, че в нашата сума влизат и тези допълнителни, да кажем, ремонтни дейности, които влизат.

АХ: Прословутите ремонтни дейности.

ЛП: Докато в останалите държави това е бюджет, който покрива самото председателство. Така че така погледнато, ние не правим нещо извънредно, но винаги има задължителни изисквания, на които някак трябва да отговорим, независимо от всичко. И трябва да приведем…

АХ: А защото другите държави си имат конкретни зали, места, където това да се проведе, или защото ние трябваше да преоборудваме НДК наново?

ЛП: Не. Давам ви пример с една Естония, която в момента председателства и наш партньор в триото. Те избраха една бивша централа, в която се прави това. Тя също е оборудвана и също е ремонтирана по един, бих казала, по-­артистичен начин. Въпрос на решение и въпрос на подход.

АХ: А на тях струвало ли им е нещо допълнително, защото когато става въпрос за…

ЛП: Винаги струва.

АХ: …извънредни разходи, за ремонти, всеки наистина си мисли, пък и половината скандали до този момент, да не кажа повечето, бяха за това кой ще поеме ремонтите, кой колко плочки ще сложи…

ЛП: Затова нека да говорим за политики.

АХ: И за политики ще говорим.

ЛП: Опитвам се от много време да говорим за политики. Ремонтите ще приключат…

АХ: НДК приключва ли? Все пак следите ли какво се случва с НДК, макар че все пак преминахте към Министерството на културата?

ЛП: Разбира се. Като министър, отговорен за председателството, ремонтът на НДК се довършва, ремонтът на резиденция „Бояна“ се довършва. Така че от логистично­-организационна, най-­общо казано, гледна точка сме напълно готови месец януари да стартираме успешно.

АХ: Нещо от графата „Любопитни“. Отново директор на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се очаква да приеме заплата от 670 лв. на месец. Имаме ли си такъв директор, някой съгласи ли се и това ли ще бъде реалната заплата?

ЛП: Г-­н Хекимян, най-­хубаво е, ако можем да дочитаме изреченията докрай, защото в това обявление пише запетайка или тире, в зависимост изречението, което четем, от 600 до 3000 лв. е заплатата в държавната администрация за длъжност директор. Така че нека не вадим от контекста изреченията. (…)

АХ: От 670 лв. има добавка, в другата страница ли е?

ЛП: Ако отворите цялата обява, ще видите, че това е средната заплата за директори в държавната администрация, независимо в кое министерство – от 600 до 3000 лв.

АХ: Защото пък прекалено е голяма отговорността, за да се заложи само така малка сума?

ЛП: По­-скоро мисля, че беше медийно.

АХ: Прекалено голям шум ли? Не, защото наистина пише ­ пълно работно време, заплата 670 лв. бруто и дотам. Но когато и по този начин е направено самото известие…

ЛП: Който е правил известието, така го е направил. Имаше една постановка – „Много шум за нищо“, както често ни се случва.

(…) Знаете ли в какво сме в риск? Да покажем, надявам се да не го направим, че това, че не ни трябват дяволи пред казана точно с българите, не е вярно… Това е кауза в името на България. Да покажем, че България е богата на култура, история, ако щете спорт, природа, освен на това, че умеем да бъдем не просто председателстващ, водещ заседанията, а дали сме по-­амбициозната заявка – да сме тези, които ще търсим консенсуса, компромиса, ако щете.

1 коментар

  1. баба гена каза:

    И ТАЗИ Е ОТ ГРУПАТА НА ШАЙКАТА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране