04.01.2018 | 21:02
Наглост! СУ иска 15 млн. лв., за да не протестира срещу кабинета
ВУЗ-ът настоява да му бъде предоставена нова сграда, която да е подходяща за обучение на студентите и да съответства по местоположение и площ на отстъпената от тях сграда на ул. "Шипка" 6

Покрай скандала с взетата сграда на СУ университетът смята да приложи опита на колегите си от БАН и със заплахата да протестира постави ултиматум на правителството с няколко искания. Висшето училище оценява спокойствието на кабинета на същата сума като академията – 15 млн. лв., става ясно от проект на позиция, която бе пусната за съгласуване сред членовете на академичния съвет.

Отношенията между СУ и кабинета се развалиха покрай сграда на бул. „Ал. Стамболийски“ 82, която точно преди празниците беше отнета от вуза и предоставена на съда и прокуратурата. Заради това решение преди ден академичният съвет заседава извънредно и реши да постави срок до 22 януари на правителството да се поправи. Ако това не стане, академичната общност ще излезе на протести. Под каква форма ще са те, ще се преценява допълнително. На заседанието на академичния съвет са се чули гласове да не се допускат събития от европредседателството в сградата на университета. Такива обаче няма предвидени в официалната програма.

СУ получи имота на „Стамболийски“ като компенсация за отстъпената на Съюза на художниците легендарна сграда на „Шипка“ 6. В края на 2016 г. обаче кабинетът изненадващо го даде на Правителствена болница с идеята там да се обучават студентите по медицина. Това така и не стана, а на 20 декември м.г. отново тихомълком МС даде сградата на Висшия съдебен съвет с мотива „отпаднала необходимост“. Ректорът проф. Анастас Герджиков окачестви промяната като „сериозна политическа грешка“ и в емоционална реакция дори се закани вузът му да спре да обучава студенти по медицина.

Сега университетът настоява да му бъде предоставена нова сграда, която да е подходяща за обучение на студентите и да съответства по местоположение и площ на отстъпената от тях сграда на ул. „Шипка“ 6. Освен това иска „средства за достойно отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните капиталови разходи в размер на не по-малко от 15 млн. лв.“. Има и още искания за финансиране, например за абонамент за научни бази, ежегодна субсидия на университетската библиотека и т.н.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране