18.09.2017 | 0:01
Нанков отряза Симеонов, отказва да уволни шефката на ДНСК
Предвиждат еднодневни и тридневни винетки

Предстоят разговори между министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и вицепремиера Валери Симеонов за изясняване на случая с “Фейсбук уволнението” на шефката на ДНСК Милка Гечева. Това съобщи вчера пред бТВ Николай Нанков.

Преди няколко дни Валери Симеонов написа в социалната мрежа, че е доволен от заповедта за уволнението на Милка Гечева. След това обаче вицепремиерът изтри поста си. Според Николай Нанков уволнението на шефа на ДНСК е в неговите правомощия и заяви, че Гечева е добър професионалист. На въпрос уволнявал ли е служител за корупция Нанков каза, че в случаите, в които имат сигнали, от министерството ги подават на компетентните органи. Имаме случаи, при които сме освобождавали от длъжност, когато имаме съмнения за корупция и сме ги предавали на компетентните органи. Има 4 освободени служители, инспекторатът на министерството работи и по други сигнали, които и аз съм разпоредил, и сме получили от граждани.

С въвеждането на тол системата в България се предвижда и създаване на нови видове винетки – ежедневни и тридневни, каза още Николай Нанков. Той заяви, че амбицията на регионалното министерство е в края на 2018 г. тол системата да бъде внедрена и да заработи, а още първата година от постъпленията пътната агенция да има ресурс от почти 1 млрд. лв. Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване преминаването по пътищата, обеща миналия месец министърът на регионалното развитие и благоустройството. Винетките ще бъдат в електронен формат.

По повод изграждането на тол системата в България премиерът Бойко Борисов коментира, че ще се акумулират над 1,5 млрд. лева годишно, които ще отидат за рехабилитация на пътищата, както и за изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане.

На въпрос дали е мит или истина, че близки до властта фирми печелят обществени поръчки в строителството на пътища, Нанков заяви, че това е мит и че информацията за това е публична. В последните 10-ина години има сериозна диверсификация на строителните фирми, които изпълняват големи обекти. В последните 7-8 години по-голямата част от тези обекти – над 90%, се изпълняват от български строителни компании, каза Нанков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране