04.08.2015 | 0:03
НАП прави пълна ревизия на всички вестници
Проверките не били заради редакционната политика, а заради риска от укриване на данъци

Пълни данъчни и осигурителни ревизии на всички издатели на централни печатни издания извършва Националната агенция по преходите. Инспекциите обхващат последните пет години и ще са за спазването на всички данъчни и осигурителни закони, съобщиха от ведомството вчера. Оттам допълват, че не е изключено ревизии да бъдат назначени и на дружествата, които управляват онлайн издания.

Информацията за данъчните проверки на всички централни печатни издания идва, след като от вестник „Сега“ съобщиха за започналата срещу изданието ревизия дни след изразеното от премиера Бойко Борисов недоволство от статии на вестника относно общо гласуване на ГЕРБ и ДПС, блокиращо ключови за страната реформи. „В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение“, обяви гневно Борисов в парламента, имайки предвид явно „Овергаз“, което е издател на „Сега“.

„Доклад за данъчните рискове, изготвен през юни тази година, сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства. В допълнение, на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата“, се казва в мотивите на агенцията за започване на ревизиите.

В момента в приходната агенция се подготвял подобен анализ за електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания, казват от НАП. „Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството“, декларират от агенцията. От началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране