23.12.2023 | 23:31
Нарязаните фигури от ПСА осъмнаха на кална поляна край Лозен (снимки+видео)
Изнесоха ги посред нощ в чували

Нарязаните с флекс фигури от Паметника на Съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На снимки и видео, заснети с дрон от агенция БГНЕС, ясно личи как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

От документи, разпространени по-рано днес от областната администрация на София става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

В 4.30 ч. през нощта отрязаните фигури бяха извозени от центъра на София. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около постамента на паметника.

Асен Генов е станал свидетел на откарването на фигурите от Паметника на Съветската армия по тъмна доба. Ето какво написа той във „Фейсбук“:

„На камиони дойдоха, на камиони си заминаха…
Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята.
Така, сагата с ареста ми, заедно с още няколко души , започнала в далечната 2013-та, навлезе в последна, сигурен съм, финална фаза.
Има паметници – Руски, В. Левски, на Опълченците на Шипка и мн. други, които са истински паметници. Красиви, ненатрапчиви, славни и исторически.  Има и пропагандни градежи – “жалони на поробителя”, както ги нарича един от авторите им. На вторите мястото е в музея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране