23.07.2015 | 20:38
НАСА откри планета, подобна на Земята
Уникалното откритие е направено с космическия телескоп Кеплер

Космическият телескоп Кеплер е открил планета като Земята, обяви НАСА. Планетата, подобна на нашата, е била забелязана в орбитата на друга звезда.

„Днес обявявяме откриването на екзопланета, която по наше мнение е много близък братовчед на Земята. Най-близкият, откриван досега. Това е Земя 2.0.“, обяви Джон Грансфелд, шеф на Дирекцията за научните мисии на НАСА във Вашингтон.

Уникалното откритие е направено с космическия телескоп Кеплер – част от мисията на Американската космическа агенция за търсене на извънземни цивилизации, с телескопа Хъбъл и с помощта на други обсерватории по света.

„Екзопланетите – особено малките с размери колкото Земята, принадлежаха към сферата на научната фантастика през последните 21 години. Днес астрономите са на прага на откритие, за което хората са мечтали в продължение на хиляди години – друга Земя.“, се казва в съобщението, което НАСА разпространи на сайта си преди пресконференцията.

За 2017 г. НАСА е планирала нова мисия, която да продължи откритията на Кеплер. Тя ще се концентрира основно върху съседни на Земята звезди в търсене на планети, които потенциално биха могли да бъдат подходящи за живот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране