07.02.2016 | 16:04
Наследникът на Путин ще бъде неговият бодигард Алексей Дюмин
Според вестник „Дейли Мейл“ се очаквало руският президент да реши - още един мандат или предаване на властта на настоящия зам.-министър на отбраната

Руският президент Владимир Путин е набелязал свой бивш бодигард за наследник, твърди британският вестник „Дейли Мейл“. Това, според оценката на самия Путин, е много деен човек и истински герой. Става дума за 43-годишния заместник – министър на отбраната Алексей Дюмин, който преди броени дни бе назначен за управител на Тулска област.

Преди това Дюмин е служил като бодигард на Путин и негов доверен адютант, освен това той е и вратар в хокейния отбор на Кремъл. Както твърдял един коментатор основната задача на Дюмин била „деликатно, без пошлост, но редовно да пуска голове на начинаещия хокеист Владимир Владимирович“.

Дюмин е и човекът, ръководил операцията по измъкването на сваления украински президент Виктор Янукович от Украйна по време прозападната революция в страната през 2014 г. През същата година Дюмин е командвал Силите за специални операции на руската армия, изиграли ключова роля при анексирането на Крим. Путин го награждава със звезда „Герой на Русия“ за проявеното мъжество, прави го генерал и го назначава за заместник командващ сухопътните войски.

Преди два месеца Дюмин бе назначен на заместник-министър на отбраната при Сергей Шойгу – близък съратник на Путин. Неочакваното му назначение за губернатор на Тулска област, която, както пише „Дейли Мейл“, е по-голяма от Уелс, е било оценено като желание от страната на Путин да му позволи да придобие политически ръководен опит в провинцията преди следващото бързо повишение.

Според главния редактор на радио „Говорит Москва“ Сергей Доренко Владимир Путин готви Дюмин за евентуален наследник на президентския пост. „Без съмнение залагам на него“, казва Доренко, който отдавна наблюдава процесите в Кремъл. Той позиционира Дюмин над други други две потенциални кандидатури за следващ президент – премиера Дмитрий Медведев, който вече заемаше поста между 2008 и 2012 г., и губернатора на московския район Андрей Воробьов.

Според политическия блогър Антон Орех Путин има пълно доверие на Дюмин, но главозамайващото издигане на бившия телохранител по-скоро напомня историята за любимия кон на Калигула, станал сенатор. Той твърди, че е логично Путин да има доверие на близкото си обкръжение. Факт е, че Дюмин винаги е бил близо до Путин.

В момента Кремъл практически мълчи относно наследник на президента, но 63-годишният Путин в скоро време трябва да вземе решение дали си струва да се кандидатира за изборите през 2018 г. или да предаде властта на доверено лице. Според експерти Путин ще участва в изборите, ще победи, но след това ще се оттегли.

Самият Алексей Дюмин признава, че е разбрал за поредното повишение едва в сряда, а предложението е дошло напълно неочаквано и той изобщо не предполагал, че такова нещо може да се случи. „Извикаха ме за разговор при Владимир Владимирович, където бе взето това решение. Аз съм военен човек. Родината ми каза „напред“ и аз отвърнах „тъй вярно“, обяснява Дюмин, като добавя, че се радва да заеме новата длъжност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране