30.06.2019 | 0:01
Не се сторят заводи там, където няма работна ръка
Кой би рискувал такава крупна инвестиция при липса на работници?

Твърде вероятно е  немският автомобилен гигант „Фолксваген” да построи завода си в Турция вместо в България, както се надявахме.  Коментар на Методи Ризов по темата:

„ И като тръгнаха едни „експертни” анализи,  край нямат: правосъдната система и корупцията били причина външните инвеститори да избягват България.

А истината е много по-проста – инвеститори не ходят в държави, където няма пазар и няма да намерят квалифицирана работна ръка. В Турция ще имат избор – от 20 кандидати ще изберат един – най-добрият. У нас ще ги събират по улицата и ще бъдат доволни, ако въобще намерят работници.

Кой би рискувал такава крупна инвестиция при липса на работници? В Истанбул, например, само имащите право на глас са 10 милиона,  а в България възрастното население заедно с децата е към 5 милиона.  Кой ще работи в немския завод, който ще се нуждае от 5 000 работници? Дали ще се намерят дори 6 000 кандидати, за да имат немците избор? Силно се съмнявам.   Но могат да разчитат на братята ромляни. Те ще се  се навият, стига да има възможност да изнасят нелегално я желязо, я гуми…

Във всички пост социалистически страни с изчезващо население картинката е сходна. Няма строителство на крупни производствени мощности, защото няма работна ръка. Всичко по-младо и кадърно забегна в чужбина в търсене на препитание и възможности за нормален живот. Затова може да се надяваме единствено китайците да построят нещо у нас, защото те ще си дойдат заедно с работната ръка, ако се наложи“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране